Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poplava
  • 23.05.2023. 15:00

Morat će ponovo saditi 15 milijuna voćnih stabala - Emilia Romagna na koljenima

Godišnja proizvodnja ove regije je procijenjena na 1,5 milijardi eura i imala je trend rasta kako se širi lanac opskrbe. Šteta od poplave je ogromna

Foto: FB/Tornado in Italia
  • 1.630
  • 89
  • 0

Nedavne poplave u Italiji su uzrokovale ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji. Uništeno je preko 5.000 farmi, a velik broj stoke je uginuo u regiji Emilia Romagna koja je centar talijanske poljoprivrede, priopćio je Coldiretti.

Uništeni su voćnjaci, staklenici, seoske zgrade, štale, strojevi i oprema, a postoji velika potreba za oporavkom zemljišta i obnovu puteva u ruralnim područjima.

Godišnja proizvodnja ove regije je procijenjena na 1,5 milijardi eura i imala je trend rasta kako se širi lanac opskrbe. 

Tisuće hektara prekriveno blatom

U ovoj organizaciji upozoravaju da stotine farmi mogu biti potpuno uništene zbog klizišta. Posebno zabrinjava stanje infrastrukture, mostova i puteva. Poplave su uništile najmanje 400 milijuna kilograma pšenice u Emilia Romagni, gdje se dobiva oko jedne trećine nacionalnog uroda krušne pšenice.

Pogođeni su usjevi kukuruza, ječma, suncokreta, soje, lucerne, ali i sjemenske kulture za žitarice, repu, suncokret, lucernu i povrće. Tisuće hektara je potpuno prekriveno blatom.

Ponovo saditi 15 milijuna voćnih stabala

Velika šteta je nanijeta i voćnjacima. Očekuje se da će čak 15 milijuna voćnih stabala morati biti ponovo zasađeno, a što se odnosi na breskve, nektarine, kivi, marelice, kruške, šljive, jabuke, datulje i trešnje. Pod vodom su maslinici i vinogradi, a oni u brdskim područjima pogođeni su klizištima.

Teška situacija je i za 250.000 goveda, svinja, ovaca i koza koje se uzgajaju u stajama poplavljene Romagne gdje se nalazi i oko 400 farmi peradi.

Prema procjeni najmanje 50.000 radnih mjesta je ugroženo u cijelom lancu opskrbe, uključujući poljoprivrednike i zaposlene na selu, u industriji i prerađivačkim zadrugama.


Tagovi

Italija Poplave Štete od poplave Ugrožena proizvodnja Voćnjaci pod vodom Uništena pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)