Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje sjemena u EU
  • 13.05.2014. 18:25

Moramo zaštititi autohtone sorte hrvatskog sjemena

Dubravka Šuica se u EU parlamentu bori za hrvatske sjemenare. Biološka raznolikost treba imati prednost pred komercijalnim interesom, a tome u prilog ide i činjenica da su autohtone sorte sjemenja prihvatljivije za okoliš i otpornije na bolesti.

Foto: depositphotos.com
  • 393
  • 78
  • 0

Nakon gotovo dva mjeseca, Europska komisija odgovorila je na upit zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice: „koje konkretne mjere Komisija poduzima da se ljudima, bez obzira na to jesu li poljoprivrednici ili vrtlari, ne nameće obveza kupovanja sjemena ili drugog „biljnog reproduktivnog materijala” od komercijalnih dobavljača?

U odgovoru koji potpisuje malteški povjerenik Europske komisije Borg ističe se: „Prijedlogom uredbe o proizvodnji i stavljanju na raspolaganje na tržište biljnog reprodukcijskog materijala ne bi nastala nova ili dodatna ograničenja za potrošače niti bi se smanjio broj poljoprivrednika, vrtlara ili uzgajivača tradicijskih sorti. Odredbama prijedloga osigurao bi se velik izbor za poljoprivrednike i vrtlare te bi se podržalo očuvanje i održiva uporaba biljnih genetskih resursa.“

Podsjetimo, zastupnici Europskog parlamenta još su 11. ožujka 2014. odbili prijedlog Uredbe Parlamenta i Vijeća o proizvodnji i stavljanju na raspolaganje na tržište biljnog reprodukcijskog materijala jer su svjesni da su genetski resursi ugroženi, a na tržištu EU u proizvodnji sjemena svega pet kompanija kontrolira 95 posto tržišta.

Biološka raznolikost treba imati prednost pred komercijalnim interesom, a tome u prilog ide i činjenica da su autohtone sorte sjemenja prihvatljivije za okoliš te su otpornije na bolesti. Podigla sam svoj glas za hrvatske sjemenare jer najavljena ograničenja jamče sigurnost velikim kompanijama te će doprinijeti smanjenju broja poljoprivrednika i uzgajivača domaćih tradicijskih sorti što je za Hrvatsku kao tradicionalno poljoprivrednu zemlju neprihvatljivo,“ istaknula je Šuica komentirajući odgovor Komisije.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Domaće sjeme Biljni materijal Genetski resursi Dubravka Šuica Biološka raznolikost Ograničenja Vrtlari Autohtone vrste Velike kompanije EU parlament Tržište Borg Biljni reprodukcijski materijal Održiva uporaba resursa Otpornost na bo


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰