• Agrokemijska industrija
  • 14.09.2016. 13:30

Monsanto prodan Bayeru - kontrola 25% tržišta!

Spajanjem tih dviju tvrtki nastat će novi globalni lider u segmentu agrokemijske industrije!

Foto: bayer.com
  • 9.178
  • 463
  • 0

Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer kupila je američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto za 66 milijarde dolara nakon nekoliko mjeseci pregovaranja, javlja BBC.

Spajanjem tih dviju tvrtki nastat će novi globalni lider u segmentu agrokemijske industrije. Amerikanci su navodno prihvatili ponudu od 128 dolara po dionici, a službena potvrda se očekuje uskoro.

Posljedica ovog spajanja je ostanak samo nekoliko velikih igrača na tržištu sjemena. Američki konglomerat DuPont navodno planira spajanje s kompanijom Dow Chemical, dok je kemijska korporacija ChemChina spremna za preuzimanje švicarske Syngente. ChemChina sa sjedištem u Pekingu će po završetku ove akvizicije, koja bi mogla biti finalizirana do kraja godine, zadržati postojeći menadžment Syngente.

Bayer će sada imati kontrolu nad 25% svjetskih zaliha sjemena i pesticida.

Zajedno, kompanije će ulagati u tehnologiju i inovacije na godišnjoj razini, a budžet za to se predviđa na 2.5 milijarde eura. "Očekujemo da će ovo rezultirati u značajnim i trajnim dobrobitima za poljoprivrednike: od bolje okolišne zaštite do održivosti i većih prinosa. Ubrzat ćemo inovacije i ponuditi kupcima bolja rješenja i optmizirane proizvode bazirane na analitičkim uvidima agronoma", govore iz Bayera.

Foto: bayer.com


Tagovi

Bayer Monsanto Kemijski divovi


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."