• Spas ili propast za poljoprivredu?
  • 18.06.2014. 11:20

Monsanto donirao sjeme poplavljenim područjima!

Zloglasni američki div Monsanto u javnost je plasirao "dirljivu priču" o donaciji sjemena zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini

Foto: sxc.hu
  • 1.065
  • 246
  • 0

Monsanto, najokrutniji i najveći igrač u lobiranju podmuklo stiže na hrvatska, bosanska i srpska poplavljena polja. Prve pobjedničke kockice Monsanto je bacio u SAD-u, tako što je lobiranjem izborio da se dopusti patentiranje genetski modificiranog sjemena, a sada u kompaniji pobjedonosno trljaju ruke rugajući se onima kojima je u ovim trenutcima najteže.

Pomoć poplavljenima u Monsantovom sjemenu?

Zloglasni američki div Monsanto u javnost je plasirao "dirljivu priču" o donaciji sjemena zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama - Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U Lijepoj našoj, kao i u ostale dvije zemlje regije ne uzgaja se GMO, a hrvatski zakoni ga još uvijek zabranjuju, a očigledno je da nam ova "velikodušna akcija" Monsanta na naša polja donosi novu eru u poljoprivredi.

Donacija sjemena ratarskih i povrtlarskih kultura drži se u strogoj tajnosti, jer ipak radi se događaju koji u nikakvoj mjeri "nema utjecaja" na budućnost poljoprivrede ovih prostora. Poplave koje su u prošlog mjeseca pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju ocijenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je snašla zemlje Balkana u posljednjih sto godina. Monsanto, kao jedan od najvećih GMO igrača prepoznao je priliku i odlučio se na mala vrata ušuljati na naše oranice i uz to pobrati simpatije onih koji ni ne slute što se krije iza ove akcije. Iza namjere da se pomogne u sanaciji štete poljoprivrednih površina te što prije zasiju nove kulture i ponovno pokrene proizvodnja na poplavama opustošenim poljima, kriju se puno dublji i veći interesi.

Donirano sjeme ukupne vrijednosti 445 tisuća eura

Donacija u sjemenu ukupne vrijednosti 445 tisuća eura poslano je u tri zemlje. Sjeme kukuruza Monsanto, ukupne vrijednosti 275 tisuća isporučeno je u susjednu Srbiju, a ima ga dovoljno da se zasije na 3.000 hektara, dok je sjeme rajčice, krastavaca i kupusa vrijedno 75.000 eura raspršeno u sve tri zemlje.

Monsanto nam je svima dobro znan kako korporacija koja ima ogromnu ambiciju postati apsolutni monopolist kada je u pitanju proizvodnja i prodaja sjemena, patentiranog i zaštićenog, osim intelektualnim pravima, i na način da se ne može razmnožavati nakon jedne sjetve. Osim utjecaja na okoliš i bioraznolikost, ti usjevi imaju utjecaj i na ljudsko zdravlje. GMO usjevi donedavno su bili zabranjeni na području Europske unije, što ipak nije spriječilo Monsanto da prodre u Portugal i Španjolsku, a po svemu sudeći ovo im je jedinstvena prilika da se na mala vrata, uz "velikodušnu humanitarnu akciju" uvuku i na naša polja.

Foto: sxc.hu


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Pročitaj više »

Tagovi

GMO sjeme Donacija Humanitarna akcija Kukuruz Rajčica Krastavci Kupus Poplave Poplavljena polja Hrvatska BiH Srbija GMO donacija


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi