Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mišja groznica
  • 23.06.2017. 09:00

Mišja groznica prijeti, ugroženi poljoprivrednici

U Općini Gradiška u BiH proglašena je epidemija mišje groznice. Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama. Zabilježeni su slučajevi i u graničnom području Hrvatske, točnije u Okučanima i Novoj Gradišci!

Foto: Pixabay/btfrewinphotography
  • 3.548
  • 261
  • 0

Na području BiH proglašena je epidemija mišje groznice zbog koje je do sada hospitalizirano 11 građana. No, zaraza prijeti i okolnim ne samo naseljima, već i općinama.

"Epicentar je u Podgradcima, a imamo zaražene i u Grbavcima i Turjaku. Ugrožena je čitav teritorij općine Gradiška, a imam informacije i da su zabilježeni slučajevi i u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Srpcu, kao i u graničnom području Hrvatske, točnije u Okučanima i Novoj Gradišci", istaknuo je Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja Gradiška.

Navodi da su potvrđena tri nova slučaja i da je do sada ukupno evidentirano 11 zaraženih. Dva pacijenta su na dijalizi, dok je jedan otpušten pošto je izliječen.

Najugroženiji poljoprivrednici

Dvije ekipe Doma zdravlja Gradiška su stalno na terenu i za tri dana obišli su 300 gospodarstava, a u planu je obilazak njih tisuću.

"Najugroženiji su poljoprivrednici, stočari i radnici u šumama jer češće dolaze u kontakt sa miševima, kao i svi oni koji ne peru ruke, a dolaze u dodir sa mokraćom, izmetom ili slinom miševa i štakora", rekao je za nezavisne Mihajlović.

Svima koji se bave poljskim radovima ili radovima u zatvorenom prostoru, a postoji mogućnost ulaska miševa, Mihajlović savjetuje korištenje zaštitne maske i rukavica. Nakon posla obavezno obaviti osobnu higijenu.

Oni koji imaju kontakt s namirnicama koje su pri zemlji, poput zelene salate, crvenog luka, špinata, jagoda moraju ih dobro oprati.

U tijeku izvanredna deratizacija

Podsjeća da je obavljena redovna deratizacija i da je u tijeku izvanredna deratizacija mjesta gdje se pojavila mišja groznica.

Prema riječima Zorana Torbice, direktora Doma zdravlja Kostajnica, u ovoj općini zabilježena su četiri slučaja mišje groznice prije dvadesetak dana i trenutno nema novootkrivenih, ali ipak je pokrenuta inicijativa za izvanrednu deratizaciju.

Simptomi mišje groznice

Stručnjaci apeliraju na stanovništvo da se javi liječniku ukoliko imaju simptome u obliku visoke temperature, drhtavice, glavobolje, zamućenja vida, crvenila i svraba očiju, crvenila kože, lica, vrata i prsa, bolova u grlu, žeđi i suhoće usta. U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa.

Foto: Pixabay/btfrewinphotography


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]