Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje glodavaca
  • 14.05.2022. 18:00

Miševi i štakori u kućanstvu - kako ih suzbiti?

Miševi i štakori se vrlo brzo razmnožavaju, a prenose razne bolesti. Teško ih je suzbiti pa treba kombinirati sva raspoloživa sredstva

Foto: Depositphoto/Bubbers
  • 4.607
  • 134
  • 1

Miševi i štakori su ozbiljni štetnici koji nanose direktne i indirektne štete. Predstavljaju veliki problem u seoskim domaćinstvima i farmama. Veliki dio ljetine jedu, prljaju svojim urinom i izmetom.

Još veća je opasnost od prenošenja raznih bolesti. Odgovorni su za širenje: bruceloze, salmoneloze, raznih parazita, bjesnoće, ptičje gripe. Na meti im je sve što može poslužiti za hranu: od žitarica, uskladištenog povrća, mesnih prerađevina do sjemena. Kontaminiraju prostor i namirnice putem urina, fecesa, sline, leševa, dlake.

Veliki su proždrljivci, a odlikuju se brzim razmnožavanjem. Ženka štakora godišnje ima do devet legala, a u jednom može imati do 13 mladih. Jedan štakor tijekom godine pojede najmanje 11kg razne hrane. Kada to znamo, lako je zaključiti da štete mogu biti ogromne.

Domaći kućni miš može imati do deset legala godišnje i prosječno od 6 do 8 mladunaca. Poljski miš ima do šest legala, a ženka u prosjeku 5 do 7 mladunaca.

Brzo se množe (Foto: Depositphoto/tog)

Šteta može biti i na samim objektima, jer izgrizu izolacijski materijal, električne instalacije. Često zbog njih dolazi do pojave kratkog spoja i požara. Plaše životinje na farmi, a štakori ih znaju napadati i gristi. To doprinosi pojavi uznemirenosti stoke i peradi te padu produktivnosti.

Mjere suzbijanja glodavaca

Prvi korak u suzbijanju je održavanje higijene imanja, objekata, skladišta, ograničavanje dostupnosti hrane.

U pomoć možemo pozvati životinje i biljke. Od životinja najbolje su mačke, psi (male pasmine - terijeri, jazavčari i sl.), ali i sove koje će se smjestiti na obližnjim stablima. Kako bi imali uspjeha u suzbijanju štetnika potrebno je koristiti različite metode. Jedna mačka ili pas mogu malo učiniti na smanjenju populacije. Više mačaka u dvorištu i štali će rado pomoći u lovu na ove štetnike. U tom slučaju nemojte koristiti otrove kako ne biste otrovali svoje pomagačice. 

Kombinirajte ih sa zvučnim repelentima koji emitiraju ultrazvučne zvukove koji tjeraju glodavce.

Od biljaka najbolji repelenti su bazga (posebno crna) i pasji zub. Bazga ima jak miris koji iritira glodavce. Tamo gdje raste, nema ni ovih štetnika. I ostale bazge djeluju, ali imaju blaži miris. Kada otkrijete njihovu rupu, u nju treba nagurati listove, jer će ju zbog jakog mirisa napustiti. Miris pasjeg zuba ne mogu podnijeti, posebno miševi. Suhe biljke se povežu u buket i objese u objektu. Svježi listovi ili suhi opareni vodom se stavljaju u rupe. Zasađen u vrtu tjera ove štetnike.

Miševi i štakori su noćna mora svakog kućanstva - na što paziti

Bez obzira za koju mjeru suzbijanja se odlučimo, moramo znati da se brzo privikavaju na novu situaciju ili otrove.

Mačke su odlične lovice (Foto: Depositphotos/MartinaOsmy)

Oprezno s otrovom! 

Najčešće se suzbijanje obavlja pomoću zatrovanih mamaca, ali ni ova metoda nije uvijek efikasna. Mamci da bi bili djelotvorni moraju biti svježi. Kada radimo na ovakvoj vrsti suzbijanja, moramo imati rukavice. Oni će izbjegavati sve što ima ljudski miris. Zatrovani mamci će slabije djelovati ako se miševi hrane namirnicama bogatim kalijem (kupus). Kod upotrebe kemijskih otrova supstancu treba mijenjati, jer pokazuju visok stupanj prilagođavanja i otpornosti. Treba znati da štakori brzo razvijaju imunitet na njih i brzo se množe. Taman kada pomislite da ste ih uspjeli otrovati pojavit će se nova generacija s jačim imunitetom.

Uz već spomenute zvučne repelente, možemo koristiti mišolovke, ljepila i slična pomagala. Razne zamke su stare provjerene metode, ali imaju mane. Glodavci se na njih naviknu, neće uništiti veliki broj jedinki, a i mamac uvijek mora biti svjež. Postoje dvije grupe: one gdje se životinje ubijaju i one gdje se ne ubijaju i njih morate prazniti.

Najpopularnija učinkovita metoda je mamac od brašna i gipsa koji izaziva probavne smetnje i uginuće.


Tagovi

Miševi Zatrovani mamci Glodavci Suzbijanje glodavaca Štakori


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]