Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 26.03.2020. 08:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministri poljoprivrede EU: mjere osiguranja proizvodnje i očuvanje zajedničkog tržišta

Ministrica Marija Vučković održala je jučer video konferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede (poljoprivreda.gov.hr)
  • 455
  • 36
  • 0

Videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo s ciljem identificiranja stanja kao i mogućih odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19, održala je jučer ministrica Marija Vučković

Kako je naglasila, a navodi se na stranici Ministarstva, pandemija korona virusa iz temelja je promijenila Europu kakvu poznajemo. Osim borbe protiv sprečavanja širenja bolesti i zaštite stanovništva, gdje su sve službe, od liječnika do policije i sustava civilne zaštite pokazale da su dorasle zadatku, jedan od najvećih izazova je osiguranje dostupnosti hrane i nastavak poljoprivredne proizvodnje, aktivnosti u akvakulturi i ribarenju te očuvanju zaposlenosti u poljoprivredi.

Ministrica Vučković najavila dodatne mjere pomoći poljoprivrednicama

"Zbog toga smo putem video konferencije okupili ministre kao i nadležne povjerenike Europske komisije kako bismo izmijenili informacije o realnom stanju u pojedinim državama članicama i dogovorili zajednički smjer u kojem želimo djelovati. Identificirali smo ključne prepreke u proizvodnji i opskrbi hranom, a EK predložili mjere čija bi implementacija osigurala očuvanje radnih mjesta, osiguranje proizvodnje kao i očuvanje zajedničkog tržišta. Tu su prije svega predložene mjere koje bi administrativno rasteretile proizvođače, ali i mogućnost realokacije sredstava.

Povjerenici su nam predstavili mjere koje je Komisija već uspostavila kao što su zeleni koridori za transport unutar Europske unije što će u stvarnosti omogućiti nastavak funkcioniranja razmjene poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, ali i dostupnost repromaterijala, hrane za životinje I sredstava za zaštitu bilja. Na Vladi smo predstavili nacionalni paket mjera pomoći gospodarstvu gdje sam najavila dvije najvažnije stvari koje je Hrvatska identificirala kao ključne mjere za pomoć hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima", navela je ministrica. 

Više informacija o videokonferenciji možete pogledati ovdje.

Prije svega, to je fleksibilnost između stupova Zajedničke poljoprivredne politike kako bi sredstva ruralnog razvoja mogli alocirati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a za ribarski sektor Ministarstvo traži aktivaciju privremene obustave ribolovnih aktivnosti. "Na taj način bismo mogli obeštetiti ribare u ovim kompliciranim vremenima. Iako smo se s tim zahtjevima i ranije obratili Komisiji, ponovili smo svoje argumente, a slično razmišlja i niz drugih država članica.

Predsjedništvo će u narednim danima u bliskoj suradnji s Europskom komisijom razmotriti moguće daljnje korake koji će biti temelj za provođenje mjera o kojima smo postigli razumijevanje“, zaključila je ministrica. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Marija Vučković Pandemija Koronavirus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]