Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik
  • 24.03.2017. 11:05

Matija Cetinić-Frankos najbolji poljoprivrednik RH

"Ovo je priznanje svima nama u zadruzi. Nas možete uzeti kao primjer da se može uspjeti u poljoprivredi. U zadruzi nas je 10 od kojih smo osam prva generacija poljoprivrednika. Poanta je zajedništvo i bora za svaki EU euro", rekao je Matija Cetinić-Frankos!

  • 5.752
  • 655
  • 0

Matija Cetinić-Frankos proglašen je najboljim hrvatskim mladim poljoprivrendikom na izboru kojeg drugu godinu za redom organizira hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Pobjedniku su danas u Zagrebu čestitali, uz Marijanu Petir, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Cetinić-Frankos će predstavljati Hrvatsku u izboru najboljeg poljoprovrednika EU koji će se održati u listopadu. U 10 najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika, uz pobjednika, ušli su: Jelena Grčević, Dijana Prpić, Tatjana Barić, Željko Horvat, Ljerka Vlahović, Lovro Lenac, Dražen Kumrić, Jurica Cafuk i Marina Dobošić. Jelena Grčević proglašena je najboljom mladom poljoprivrednicom u izboru čitatelja portala Jutarnjeg lista.

Uzgaja bobičasto voće sa suprugom

Matija Cetinić Frankos (33) na svom OPG-u u Mariji Bistrici sa suprugom ekološki uzgaja bobičasto voće te u nas relativno nepoznatu kulturu sibirske borovnice, odnosno haskapa.

Jedan je od osnivača Zadruge "Berry Organica" koju čini osam OPG-ova s područja središnje, sjeverne i istočne Hrvatske, većinom mladih ljudi koji su ovim načinom željeli pomoći, kako kaže, "svojim postojećim i novoosnovanim gospodarstvima da se bave onom gospodarskom granom od koje svi mahom bježe - poljoprivredom".

Prva generacija poljoprivrednika

"Ovo je priznanje svima nama u zadruzi. Nas možete uzeti kao primjer da se može uspjeti u poljoprivredi. U zadruzi nas je 10 od kojih smo osam prva generacija poljoprivrednika. Poanta je zajedništvo i bora za svaki EU euro", rekao je Matija Cetinić-Frankos.

EU parlamentarka Marijana Petir istaknula je važnost mladih poljoprivrednika za Hrvatsku: "Imate odlične projekte. Svojom idejom i kreativnošću učinili ste Hrvatsku bogatijom. Vas treba podržati. Želimo da preuzmete posao od svojih majki i očeva, da naučite svoju djecu. Vi ste stvarni čuvari Hrvatske, hrvatskog ruralnog prostora i čast mi je biti vaša zastupnica", rekla je Petir.

Želimo čuti glas mladih

Povjerenik Phil Hogan pozvao je mlade poljoprivrednike u Hrvatskoj da se aktivno uključe u formiranje EU politika: "Želimo čuti glas mladih ljudi, da nam kažu što treba učiniti u moderniziranju EU politika i kako ih učiniti jednostavnijima", rekao je Hogan.

Hogan je također pozvao banke da kredite prema poljoprivrednom sektoru učine dostupnijima i jeftinijima.

Komisija ocijenila projekt najboljim

Projekt Matije Cetinića Frankosa bio je najbolji projekt od 28 pristiglih prijava na natječaj otvoren od 1. prosinca 2016. do 10 siječnja 2017. prema ocjeni stručnog prosudbenog povjerenstva u sastavu: Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista te Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koji je pobjedniku i dodijelio nagradu.


Fotoprilog


Tagovi

Matija Cetinić - Frankos Marijana Petin Najbolji mladi poljoprivrednik Phil Hogan


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]