Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 15.12.2008.

Maslinovo ulje u Hrvata

Hrvati godišnje troše samo dvije litre maslinova ulja - Sa stručnog skupa u Zadru u sklopu izložbe »Naši mali gušti«. Stanovnici susjednih mediteranskih zemalja troše daleko više maslinova ulja. Grci, primjerice, na godinu potroše 24, a Talijani 15 litara

  • 1.091
  • 53
  • 0

Posljednjih je godina na području Zadarske županije posađeno 750.000 stabala maslina, čime je Županija po broju stabala dosegnula tek 1929. godinu i treća je u ukupnom udjelu od pet milijuna stabala u Hrvatskoj. Ispred Zadarske, po broju stabala maslina, su Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija. Okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta i uvođenje novih tehnologija, uz formiranje prepoznatljive robne marke, zadaci su na kojima treba najviše raditi da bi se unaprijedilo maslinarstvo.

Zahvaljujući nizu čimbenika, od prirodnih uvjeta do poticaja za sadnju maslinika te razvijanja pozitivnih stavova o vrijednostima maslinova ulja i njegove visoke cijene na tržištu, maslinarstvo u Hrvatskoj može postati važna gospodarska grana, istaknuto je na stručnom skupu Maslinarstvo u Hrvatskoj, održanom u sklopu izložbe hrane, pića i delikatesa »Naši mali gušti«.
»Dalmacija proizvede 80 posto maslinova ulja u Hrvatskoj, a Istra, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija 20 posto«, kaže Petar Pedišić iz zadarske Gospodarske komore. Zadarska županija u posljednje četiri godine provodi operativni program podizanja trajnih nasada te subvencionira nabavu sadnica maslina. Svake godine zanimanje za sadnju maslina sve više raste pa je, primjerice, lani posađeno 49.000 novih stabala. Maslinarstvo se najviše revitalizira u zaleđu Zadarske županije, dok na otocima još stagnira, a zapuštenost maslinika na svim našim otocima još je velika.

Na velikim se poljoprivrednim površinama može lakše i ekonomičnije proizvoditi, a kontinuiranim uvođenjem novih tehnologija u agronomskom i tehnološkom smislu te prihvaćanjem novosti u proizvodnji maslinova ulja, povećala bi se i količina. Razvoju i povratku maslinarstva uvelike je edukacijom i savjetima maslinarima pomogla i Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Budući da Hrvati u prosjeku godišnje potroše samo dvije litre maslinova ulja, potrebno je raditi na edukaciji potrošača o zdravstvenoj kvaliteti ulja. Stanovnici susjednih mediteranskih zemalja troše daleko više ulja, poput, primjerice, Grka koji na godinu potroše 24 i Talijana koji potroše 15 litara. Za dobro funkcioniranje organizma potrebno je konzumirati između 25 i 30 posto masnoća, a pri izboru masnoća maslinovo ulje je na prvom mjestu, za razliku od suncokretova ulja ili svinjske masti, jer sadrži nezasićene kiseline.

Pet puta manje stabala nego u prošlom stoljeću

U prošlom stoljeću Hrvatska je imala 30 milijuna, a danas ima oko pet do šest milijuna stabala maslina. Prosječna godišnja proizvodnja je između 15.000 i 37.000 tona maslina, od kojih dobivamo od 1500 do 5000 tona ulja. Razvoju i povratku maslinarstva uvelike je edukacijom i savjetima maslinarima pomogla i Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Ljubica Ivićev-Balen