Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.10.2008.

Maslinari traže istu cijenu prerade maslina

Poskupljenje od 30 posto je potpuno je neopravdano, a i na energente odlazi tek trećina troškova prerade, kažu dalmatinski maslinari.

  • 748
  • 37
  • 0

Predsjednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije Sinaj Bulimbašić izvijestio je kako je Savez na svojoj sjednici odlučio da se prerađivačima maslina uputi javni apel s molbom o nepodizanju cijene prerade maslinova ulja za ovu sezonu.

Maslinari tvrde kako je predloženo poskupljenje od 30 posto neopravdano, te da nema uporišta u tvrdnji da su toliko poskupjeli energenti koji u troškovima prerade čine stavku manje od trećine ukupnih troškova.

U Savezu navode kako su maslinari ove godine pogođeni sušom, što će umanjiti ukupni urod maslina, financijski poticaji države ostali su već nekoliko godina nepromijenjeni, mineralno gnojivo je poskupjelo više od 100 posto, a zaštitna sredstva 40 posto. »Može se očekivati da će i otkupna cijena domaćeg maslinova ulja ove godine biti manja, te da će uvoz maslinova ulja iz sjevernoafričkih i azijskih zemalja biti veći. Maslinari će zbog slabijeg uroda, povećanih troškova uzgoja i prerade, pada cijene maslinova ulja na svjetskom tržištu i manjeg otkupa biti zaista ugroženi«, istaknuo je Bulimbašić.

Stoga pozivaju prerađivače maslina da ne povećavaju cijene, nego da se zajedno strpe i prebrode krizu. Navode kako udruženim snagama treba napraviti maksimalne pomake u promidžbi veće potrošnje maslinova ulja, kako hrvatsko maslinarstvo ne bi ponovno potonulo, što bi naposljetku dovelo i do zatvaranja uljara.
Mira Jurković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas samo Baranja. Press tour, a gdje ste vi? 🙂🚜🍅🌽🍇