Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Makabi kapsula
  • 29.01.2021. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Marko Vinceković osmislio mikrokapsulu koja biljci daje sve što i kada joj treba

Primjenom kapsule nije potrebna upotreba gnojiva i pesticida, njome se smanjuje onečišćenje okoliša, ublažavaju klimatske promjene i povećava biopotencijal proizvedene hrane, priča nam ovaj mladi znanstvenik.

Foto: Filip Pomper
  • 1.843
  • 449
  • 0

Nakon što je završio diplomski studij na PMF-u u Zagrebu te se zaposlio na Agronomskom fakultetu, Marko Vinceković na godinu dana odlazi na postdoktorat u Meksiko gdje je stekao dragocjeno iskustvo. Po završetku se vraća u Lijepu našu jer, kako kaže ovaj danas izvanredni profesor i predstojnik Zavoda za kemiju pri AFZ, to mu je oduvijek bila jedina opcija. "Što god da napraviš vani, koliko god to značajno bilo i dalje ostaješ stranac u stranoj zemlji", priča za Agroklub.

Jedno od svojih najznačajnijih istraživanja u okviru start-up-a Makabi Agritech započinje 2015. godine. Riječ je o istoimenoj mikrokapsuli veličine od 160 mikrometra do 4 milimetra, a njezina je svrha pružiti biljci sve što joj je potrebno od klijanja do berbe, od zaštite do ishrane. "Pod hitno nam je potrebna revolucija u poljoprivredi. Hrana je sve lošija, a upotreba pesticida sve veća, što je na dugoročnoj razini neodrživo", naglašava.

Makabi agritech, više od projekta

Princip djelovanja kapsule temelji se na postupku otpuštanja inkapsulirane bioaktivne komponente u određenim vremenskim intervalima što je izuzetno bitno jer biljka treba mikro i makroelemente u točno određenim periodima kao što su razdoblja vegetacije, cvjetanja ili sazrijevanja ploda.

Izv.prof.dr.sc. Marko Vinceković

"Ono najvažnije, primjenom kapsule nije potrebna upotreba gnojiva i pesticida, njome se smanjuje onečišćenje okoliša, ublažavaju klimatske promjene i povećava biopotencijal proizvedene hrane", priča nam ovaj mladi znanstvenik dodajući da ona ima jedinstveno 3 u 1 djelovanje koje istovremenu štiti biljku i vrši ishranu, a sve u spomenutim vremenskim intervalima. Naravno, cijela je kapsula u potpunosti biorazgradiva.

Rezultati na testiranim kulturama

Ona je testirana na nizu kultura, a neke od njih su salata, rajčica, vinova loza i jagoda. "Primjenom Makabi formulacije rasla je količina sekundarnih biljnih metabolita. Kod salate i vinove loze povećala se razina klorofila za 96%, a kod rajčice je povećanje likopena iznosilo 36%. Također je rasla količina polifenola, ali i antioksidativna aktivnost", nabraja. Dakle, može se zaključiti kako je navedenim vrijednostima pripravljena zdravija i funkcionalnija hrana koja ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Proces inkapsulacije je relativno nova tehnologija koja se sve više koristi u ishrani i zaštiti biljnih kultura. Sam proces proizvodnje je nešto složeniji i zahtjeva nešto veća ulaganja u postrojenja ako se žele proizvoditi veće količine. Stoga je potrebna suradnja s industrijskim partnerima. Vinceković kaže kako će cijena, naravno, ovisiti o tipu formulacije i o tome radi li se na većoj ili manjoj proizvodnji.

Kapsula primjenjena na salati (Foto: Arhiva Makabi Agritech)

Važno je napomenuti da se za svaku kulturu dizajnira posebna kapsula prilagođena točno njenoj ishrani i zaštiti.

Respektabilne suradnje

Troje najbližih suradnika profesora Vincekovića su doc.dr.sc. Luna Maslov Bandić, mag.nutr. Slaven Jurić te dr.sc. Kristina Vlahoviček-Kahlina, no tu je i cijeli tim koji je pokrivao razna područja bez kojih "sve ovo ne bi bilo moguće", napominje otkrivajući kako su i iza, ali i pred njima brojne suradnje. Jedna od najnovijih je s legendarnim Fraunhofer-Gesellschaftom, In silicom (Robert Keser), Wikki Ltd. i Ascaliom (Dejan Strbad) u optimizaciji procesa proizvodnje kapsula pod okvirom projekta Cloudi Facturing, sastavnog dijela znanstvene agende EU Horizon 2020. Tek nakon konkretnih dogovora može uslijediti i serijska proizvodnja. 

Za kraj poručuje kako je važno osvijestiti se te proizvoditi zdraviju i kvalitetniju hranu, koja ne samo da ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, već se i samim pristupom uzgoja snizuje upotreba ostalih organskih kemikalija koje imaju negativan utjecaj na prirodu. "Sve to uzrokuje porast onečišćenja i ubrzavanje klimatskih promjena. Svi se moramo zapitati što jedemo i koliko je to kvalitetno", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Makabi Makabi Agritech Marko Vinceković Proces inkapsulacije Kapsula Ishrana bilja Mikrokapsula


Autor

Filip Pomper

Više [+]

Inženjer animalnih znanosti i student diplomskog studija genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Pčelar hobist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]