Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica vlade
  • 08.09.2022. 14:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Marija Vučković o mjerama pomoći: Cilj je očuvati radna mjesta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na današnjoj sjednici Vlade komentirala donesene mjere za poljoprivrednike, ribare i prehrambeno-prerađivačku industriju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.774
  • 404
  • 0

Vlada Republike Hrvatske je danas na sjednici predstavila mjere pomoći za ublažavanje krize, a o njima je govorila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kako je istaknula, za kućanstva će se osigurati dodatne količine ogrjevnog drva i to po povoljnim cijenama.

"Hrvatske šume će za 2022. vodeći računa o dobrim načelima gospodarenja šumama povećati proizvodnju s milijun na milijun i sto tisuća kubika za kategoriju kućanstvo te će do sada važeći popust od pet porasti na 20 posto", istaknula je. Vrijednost mjere je 32 milijuna kuna, a očekivani broj korisnika 35 tisuća.

Cilj je očuvanje radnih mjesta

Osvrnula se i na važnost prehrambeno-prerađivačke industrije u cilju očuvanja radnih mjesta. "Program potpore za ovu industriju odnosit će se na one koju prerađuju primarne poljoprivredne proizvode i obavljaju djelatnost prerade i konzerviranja mesa, mljekare i proizvođače sira, krumpira, voća i povrća, one koji proizvode ulje i mast, mlinske proizvode, kruh, kolače i šećer", pojasnila je.

Napomenula je da će se potpora dijeliti u obliku bespovratnih sredstava kao kompenzacija za povećane troškove, a oni prihvatljivi će se izračunavati na temelju povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Što se tiče suše kaže da su prema stručnim procjenama mogući padovi prinosa kod jarih ratarskih kultura čak do 50 posto. Slično je i  kod pojedinih voćnih vrsta pogotovo tamo gdje nije prisutno navodnjavanje, a kod povrća pad prinosa bi mogao biti od 20 do 30 posto.

Stiže pomoć za pad prinosa od 10 posto?

Stoga je predstavila mjeru vrijednu 100 milijuna kuna za poljoprivrednike koji će zbog suše imati pad prinosa veći od 10 posto kao i za površine koje su stradale u ljetnim požarima. Tu se osvrnula na brojne maslinike u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, Vlada priprema 240 milijuna kuna poljoprivrednicima ili MSP-ovima koji učinkovito koriste resurse i primjenjuju ekološki i klimatski prihvatljive metode i imaju rast troškova 20 posto veći u odnosu na prošlu godinu. Očekivani broj korisnika je minimalno 14.000, a mjera će se provoditi ove i iduće godine.

Pomoć je osigurana i za ribare, uzgajivače i prerađivače u sektorima ribarstva i akvakulture. Kako ja kazala ministrica, potrebna im je zbog rastuće cijene pogonskih goriva koji se koriste za ribolov, ali i troškova struje u peradi te riblje hrane u akvakulturi.

"Financijski će se pomoći ovom sektoru posebno u smislu očuvanja radnih mjesta. Mjera će u ovoj godini biti vrijedna 100 milijuna kuna, a ukupan iznos je 400 milijuna kuna", zaključila je Vučković. 

Građani će se zbog jeftinijih namirnica pet dana radovati, šesti zaboraviti. A agrarni sektor?

Vezano uz smanjenje cijena namirnica, navela je da se takve mjere donose iznimno, rijetko i ne lako. "Ovo je specifičan trenutak. Ne očekujemo nestašice, izabrani su artikli, razgovarali smo sa svima u lancu opskrbe hranom i mjera je donesena na tri mjeseca", rekla je. 


Tagovi

Mjere pomoći Marija Vučković Vlada RH Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]