Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mazie i Blonnie
  • 29.12.2018. 18:00

Malo govedo pomoglo bolesnoj djevojčici u izlječenju

Sedmogodišnja djevojčica Mazie emotivno se jako povezala s Blonnie, govedom zaostalim u razvoju. Kada je Mazie dijagnosticirana teška bolest, Blonnie je bila jedino svjetlo na kraju tunela.

Foto: Modern Farmer
  • 829
  • 505
  • 0

Kao i svaka majka, Emily Watkins, tražila je posebnu vrstu aktivnosti za svoju djecu. Nikada nije mogla ni zamisliti da će susret na obiteljskoj farmi Ray Family Farms, u Zebulonu, u Sjevernoj Karolini (SAD), spasiti život njezinoj kćeri

Njezina sedmogodišnja Mazie bila je jako sramežljiva, ali i vrlo uzbuđena posjetiti farmu koju su posjetili nekoliko puta. Najviše su joj se divili zbog njezinog neobičnog goveda, "Oreo krave", kako ju je mala Mazie nazvala. Kako je ova djevojčica bila najmlađa od sve djece, vlasnik farme, Chad Ray, odlučio ju spojiti s Blonnie, tele koje je greškom prerano odvojio od njezine majke što je zaustavilo rast goveda. Mala Mazie zaljubila se u malu Blonnie, piše Modern Farmer.  

Ove dvije mališanke brzo su se povezale, a hobi je postao opsesija. Mazie je sljedećih 18 mjeseci provela s Blonnie, koja nije bila visoka ni metar i teška oko 90 kilograma, za razliku od svojih vršnjaka koji su je odavno nadmašili. Ipak, Mazie je s Blonnie sudjelovala na jednoj izložbi gdje je pokazala svoje znanje o brizi za životinje te osvojila prvo mjesto, iako je Blonnie njušila i lizala suca. 

Teška dijagnoza za malu Mazie

Na putu kući s ove izložbe, Mazie je uhvatila jaka glavobolja te je povraćala. Bila je to epizoda koja je trajala više od godinu dana, a u tom je trenutku, očito, eskalirala. Već je bila pod stalnim liječničkim tretmanom, prošla 12 operacija zbog problema sa sinusima i ušima, a imala je i 98% gubitka sluha na jednom uhu. Bez obzira na to, nastavila je posjećivati svoju omiljenu Blonnie. 

U rujnu 2015. više se nije mogla boriti. Zdravlje joj je bilo ozbiljno ugroženo. Sken mozga pokazao je Chiari malformaciju, urođenu i neizlječivu situaciju u kojoj joj lubanja pritišće mozak, gurajući ga u spinalni kanal. Operacija na mozgu je bila hitna kako bi se smanjio pritisak. Kada je majka ovo ispričala ostaloj djeci i vlasniku farme, on je odlučio Blonnie zauvijek pokloniti Mazie. 

Osmijeh na lice vraćala je samo Blonnie

Operacija je bila vrlo zahtjevna i jedino što bi vratilo osmijeh male djevojčice bilo je vrijeme koje je provodila s Blonnie. Često se vraćala u bolnicu zbog kirurških komplikacija da bi se do veljače 2016. uspjela vratiti u staju, u svojim invalidskim kolicima. Ondje ju je čekala Blonnie, izljubivši ju lizanjem i ne dozvoljavajući bilo kome da im se približe. 

Pojavili su se i novi medicinski problemi, uključujući dijagnozu epilepsije i Ehlers-Danlosov sindrom, poremećaj vezivnog tkiva. No, Mazie je ustrajala. "Ako bi Mazie imala težak dan, sve što smo trebali napraviti bilo je otići vidjeti Blonnie i sve bi opet bilo dobro. Kao da je Blonnie znala koliko ju Mazie treba, kao što je i ona trebala Mazie", izjavila je majka Emily. 

Hodanje i terapijsko govedo najviše su pomogli 

Sa svojih deset godina, Mazie se još uvijek suočava s mnogim medicinskim izazovima. Njezin fizioterapeut kaže kako su joj hodanje i terapijsko govedo najviše pomogli jer čak i u dane kada nije u najboljem stanju, ona odluči hodati s Blonnie

Ovo govedo koje je trebalo biti radno, dobilo je sasvim novi smisao i svrhu kako za Mazie, tako i za njezinu obitelj. "Dala je mojoj djevojčici razlog za borbu, za skretanje misli koje bi i odrasle bacile na koljena. Podučila ju je hrabrosti i bezuvjetnoj ljubavi", rekla je mama Emily. 

Ovo je prava herojska, životna lekcija odigrana u tandemu djevojčice u ružičastim invalidskim kolicima i male krave s ogromnim srcem. 


Tagovi

Mazie Blonnie Radno govedo Izlječenje Životinjski prijatelji


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]