• Zaštita proizvoda
  • 03.07.2013.

Mali poljoprivrednici, obratite pažnju na projekt ESSEDRA

Kinookus i Slow Food udružili su snage u obrani hrvatskih autohtonih sorta

Foto: RGBStock.com
  • 611
  • 30
  • 0

"Hrvatska od 2014. godine može povući 333 milijuna eura godišnje za razvoj ruralnih područja, no to se ne mora koristiti isključivo za razvoj primarne poljoprivrede, nego za ukupno dizanje standarda u ruralnim područjima. Kako bi pristup Hrvatske Europskoj uniji donio nove mogućnosti malim poljoprivrednicima, potrebna je snažna edukacija i promidžba koja će podići svijest da i mali poduzetnici moraju reagirati na potencijalno štetnu politiku, stvarajući na taj način također uvjete za održiv razvoj ruralnih područja.

Naime, mnogi tradicionalni prehrambeni proizvodi riskiraju nestanak i žrtve su ne samo društvenih promjena, globalizacije i industrijske poljoprivrede, već i neadekvatnih i suvišnih mjera i pravila koja su nepromišljeno uvedena kao dio pristupnog procesa EU, " upozorili su u jučerašnjem priopćenju nositelji projekta ESSEDRA u Hrvatskoj (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas - Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja), organizacija Slow Food i udruga Kinookus.

Eno-gastronomsku organizaciju Slow Food je 1989. godine, osnovao aktivist Carlo Petrini s ciljem obrane gastro tradicije od najezde "fast food imperije". Danas organizacija ima preko 100 tisuća članova u 150 zemalja svijeta i bori se za zaštitu tradicionalne i održive poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane, te obranu bioraznolikosti. Hrvatski partner Slow Fooda je udruga Kinookus, koju je početkom 2010. godine osnovala grupa mladih stručnjaka audio-vizualnog, edukacijskog, znanstvenog, informacijskog, umjetničkog i menadžerskog sektora.

Projekt ESSEDRA kojeg sufinancira Europska komisija uključuje mapiranje prehrambene bioraznolikosti u sedam zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, republika Makedonija, Rumunjska i Srbija) te u Turskoj. Cilj projekta je očuvanje poljoprivredne bioraznolikosti i gastro tradicije te osnaživanje civilnog društva. Nositelji projekta smatraju da je upravo civilni sektor odigrao važnu ulogu u slučaju pokušaja EK da zabrani upotrebu autohtonih sorti sjemenja, od čega se odustalo. ESSEDRA projekt u Hrvatskoj će biti predstavljen tijekom Kinookus Food Film Festivala od 4. do 8. rujna 2013.

Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Autohtona sorta Tradicionalni proizvodi Bioraznolikost Prehrambeni proizvodi