Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihineloza
  • 16.01.2019. 09:30

Lovci jeli trihinelom zaraženo meso divlje svinje

Umjesto da ga prvo daju na analizu, lovci LU Kamenjarka iz Podgore jeli su kobasice od mesa zaražene divlje svinje. Nakon dvadesetak godina evidentiran je i prvi slučaj ove parazitske bolesti kod vepra odstrijeljenog u kanjonu Cetine nadomak Omiša.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 3.054
  • 216
  • 0

Na biokovskom predjelu Sutvid, lovci Lovačke udruge Kamenjarka iz Podgore odstrijelili su desetogodišnjeg vepra zaraženog trihinelom. Pojava ove parazitske bolesti i nije neka novost, ali konzumiranje mesa zaražene divljači prije potrebne analize u za to predviđenim veterinarskim ustanovama, svakako je zastrašujuća.

Naime, nekoliko lovaca jelo je kobasice od zaraženog vepra pa je pukom srećom izbjegnuto ono najgore. Paralelno s preradom mesa u kobasice, lovci su odnijeli uzorak na analizu u Vrgorac gdje je potvrđeno da je meso zaraženo. Sreća u nesreći je što su lovci jeli pečene kobasice, odnosno bile su dovoljno termički obrađene, pa je za vjerovati kako je parazit uništen. 

Još jedan slučaj zaraženog vepra

"Na sreću sve je dobro prošlo. Radilo se o vepru samcu koji je u naše lovište najvjerojatnije ušetao iz susjedne BiH. Ovo je kod nas prvi slučaj trihinelozom zaražene divljači u zadnjih dvadeset i više godina. Od početka lovne sezone na divlju svinju odstrijelili smo trideset jedinki, a u planu nam je još petnaestak. Niti jedan nije bio "kontaminiran“ trihinelom. Svinje, prema naputku ministarstva, moramo svesti na biološki minimum, a sve u svrhu pojave svinjske kuge koja je "dijagnosticirana“ na svinji u Mađarskoj", tvrdi predsjednik LU Kamenjarka iz Podgore Vladimir Glamuzina.

Međutim, novi slučaj zabilježen je i u kanjonu Cetine nadomak Omiša gdje je tijekom lova također odstrijeljena zaražena jedinka. I u ovom slučaju radilo se o vepru, ali je njegovo meso umjesto u želucima lovaca, prije završilo u veterinarskoj stanici u Omišu gdje je potvrđena prisutnost ove ozbiljne parazitske bolesti.

Lovca napala medvjedica, našao se između nje i mladunca

Njegovu prisutnost potvrdio nam je i Davor Komić, dopredsjednik LU Mosor-Priko iz Omiša ističući kako je divljač najvjerojatnije ušla već zaražena u njihovo lovište. I on vjeruje kako se radi o "gostu“ iz BiH, ali ne isključuje mogućnost da je vepar došao iz okolnih mjesta odnosno područja gdje ima klaoničkog otpada.

"Uokolo nas nema takvih mjesta, ali nikada se ne zna. Bolest znaju prenijeti miševi, a moguće je da je divljač došla u kontakt sa zaraženom strvinom. U svakom slučaju moramo biti oprezu",oprezan je Komić.

Obavezno kontroliranje mesa 

Na oprez poziva i struka. Dr. Jadran Peran, obiteljski liječnik iz ambulante u Lovreću trihinelozu svrstava u ozbiljnu bolest koju uzrokuje sitan okruglasti crv iz roda Trichinella, a najbolja je prevencija jedenje kontroliranog mesa. Simptomi kod zaražene osobe javljaju se dva dana nakon jedenja zaraženog mesa, a manifestiraju se pojačanim znojenjem, visokom temperaturom, bolovima u trbuhu, proljevom, nadutošću, a bolest napada i mišiće, pa i one srčane.

"To su tek prve indikacije kod osobe zaraženom trihinelom. Kasnije dolazi gubitak vida, glavobolje, bolovi u svim mišićima, jednom riječju opća slabost. Kako kod divljih, tako i kod domaćih životinja treba sprovesti kontrolu mesa u za to ovlaštenim ustanovama. Nametnik u zaraženom mesu može se eliminirati termičkom obradom hrane. Meso je potrebno dobro skuhati ili ispeći jer ga visoke temperature ubijaju. Isto tako, u 99% slučajeva zamrzavanjem mesa u ledenicama na temperaturi od -15 do -18 stupnjeva također se eliminira ovog opasnog nametnika. Potrebno je izbjegavati suho meso i kobasice koje nisu termički dovoljno obrađeni jer se u njima ugnijezde ličinke i nakon dva dana, već dobiju odrasli oblik crva", tvrdi dr. Jadran Peran.  


Tagovi

Trihinela Zaraza Trihineloza Divlje svinje Lovci


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.