Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovanje Petrokemije
  • 24.03.2014. 14:00

Lošim odlukama do kolapsa Petrokemije

Češki Agrofert i mađarski Bige Holding nisu spremni ući u Petrokemiju i platiti gubitke nastale pod upravom Josipa Jagušta

Foto: deposiphotos.com
  • 316
  • 36
  • 0

Češki Agrofert i mađarski Bige Holding, potencijalni investitori u Petrokemiju, trebali bi uskoro objelodaniti svoje ponude za kupnju kutinske tvornice, no u kompaniji pak očekuju da ni jedna od tih ponuda neće zadovoljavati uvjete pod kojima je Vlada spremna prodati Petrokemiju. 200 milijuna eura vrijedna investicija trebala bi garantirati i ostanak kontrolnog paketa u rukama države.

No, ove strane tvrtke nisu spremne investirati golem novac, platiti sve gubitke nastale velikim dijelom pod upravljanjem smijenjenog direktora Josipa Jagušta i šefa Nadzornog odbora Željka Klausa. Neaktivno sudjelovanje u restrukturiranju tvrtke, Petrokemiju su koštale bolje budućnosti.

Jagušt ugovorio kupnju plina na štetu Petrokemije

Jagušt je krajem 2011., s Ininim Prirodnim plinom potpisao rigidan dvogodišnji ugovor prema kojem Petrokemija mora kupiti ugovorene količine plina. Ako privremeno obustavi nabavu plina - plaća penale, kao i transport plina po principu “puno za prazno”, a plin mora kupovati u narednom razdoblju sve dok ne kupi ugovorenu količinu od 1,3 milijarde kubičnih metara. Jagušt je ovaj ugovor sklopio samo nekoliko tjedana prije nego je tržište plina liberalizirano te mu je dana mogućnost ugovaranja povoljnije cijene.

U srpnju 2012. Petrokemija je s njemačkim E.ON Ruhrgasom sklopila ugovor za naredna dva mjeseca o kupnji dodatnih količina plina, a cilj im je bila cijena plina usklađena s tržišnim uvjetima. U 2012. Petrokemija je, zbog Jauštovog ugovora, plin plaćala 31,1 posto skuplje nego godinu dana ranije i čak 71 posto skuplje nego 2010. kada je Jagušt tek preuzeo kompaniju. U poslovnom izvješću za 2013. pojašnjavaju da je rigidan ugovor za skupi plin ono što je Petrokemiju natjeralo na prodaju gnojiva po niskim cijenama na udaljenim tržištima na kojima se ostvaruju lošiji financijski učinci zbog visokih troškova transporta.

Petrokemija je zbog loših odluka u gubicima

U 2012. i 2013. Petrokemija je izgubila 400 milijuna kuna, i to samo zahvaljujući plinu na koji je potrošila oko 3,1 milijarde kuna, a ugovor o nabavi plina traje još uvijek jer je produljenje ugovora s Prirodnim plinom i na treću godinu bio jedini način da se odgode njegove štetne posljedice.

Vodeći Petrokemiju Jagušt je promijenio strukturu njezinih kupaca. Jedan od velikih kupaca Petrokemijina gnojiva postaje austrijski Borealis, kompanija koja je ove godine dala neobvezujuću ponudu kako bi kupila i samu kompaniju, obavila je dubinsko snimanje, no nije predala obvezujuću ponudu. Borealisova tvrtka Linzer Agrotrade postala je veliki kupac Petrokemije. no odgovarajuće obvezujuće ponude još uvijek nema.

Foto: deposiphotos.com


Tagovi

Petrokemija Rurhgas Tržište plina Josip Jagušt Željko Klaus Agrofert Bige Holding Vlada Prodaja Petrokemije Kolaps Tvornica gnojiva Prirodni plin Linzer Agrotrade Borealis Transport plina


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr