Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne inovacije
  • 27.11.2015. 11:20

Lješnjak s češnjakom i kockaste lubenice!

Na izložbi Budi uzor/Inova sudjelovalo je 116 sudionika od kojih je 21 ušlo u finale, najviše ideja i inovacija pristiglo je iz poljoprivrede.

Foto: Tera Tehnopolis d.o.o.
  • 987
  • 202
  • 0

Iako zvuči nespojivo, Marijeta Jurković sladunjavom lješnjaku dodala je češnjak i peršin te napravila dobitnu kombinaciju - slani namaz od lješnjaka. S tim je poslovnim planom ova Vukovarka i studentica pete godine osječkog Poljoprivrednog fakulteta osvojila ocjenjivačku komisiju na ovogodišnjoj izložbi Budi uzor/Inova. Izlazak i osvajanje tržište s onim što je osmislila, svakako joj je u planu.

"U mojem kraju, oko Vukovara, ima dosta ljudi koji se bave konvencionalnim uzgojem lješnjaka, a njihov je problem plasman samoga proizvoda. Mislila sam stoga izaći u susret njima, ali i regionalnim proizvođačima od kojih bi otkupljivala lješnjake", objašnjava svoj poslovni plan mlada Vukovarka.

Dobitna kombinacija uz domaći lješnjak

Studenti osječkog Poljoprivrednog fakulteta osvajaju svojim inovacijama i idejama u poljoprivredi.

S obzirom da na tržištu postoje slatki namazi u različitim varijantama, od najjeftinijih do skupih, Marijeta se odlučila za nešto potpuno drugačije i suprotno.

"Kod nas taj slani oblik još uvijek nije prepoznatljiv, pa sam u tome prepoznala određenu inovativnost", objašnjava ideju. U realizaciju plana krenula bi s tonom lješnjaka, a potom bi ju povećavala, što ovisi o razvitku same proizvodnje, od tri do pet tona. Slani namaz od lješnjaka kupcima bi ponudila u tri različita pakiranja - od 200, 500 i 1000 grama. Dok bi ambalaža bila ekološka, proizvod bi bio konvencionalan. Marijeta takvu kombinaciju smatra dobitnom.

Uzgoj lubenica u kalupima

"Najsličnija konkurencija mi je namaz od kikirija, ali je on bez ikakvih dodataka za razliku od mojega. Iako zvuči možda malo nespojivo lješnjak, češnjak i peršin, i meni je takav bio sve dok ga nisam probala. Bojala sam se kakve će reakcije izazvati i kod degustatora. No, svi su bili oduševljeni. Tko god ga je probao, zadovoljan je okusom jer nešto slično na našem tržištu za sada nema", priča Marijeta.

Marina Tukara

Njezina kolegica s niže godine studija Marina Tukara došla je, pak, na ideju uzgoja lubenica u različitim kalupima. Uzgoj nije zahtjevniji od običnog, a konačni proizvod svojim bi izgledom plijenio veću pažnju.

"Takve lubenice nemaju drugačije karakteristike. One su žute jer ne sadrže antioksidans likopen koji im daje crvenu boju kao i ostalom povrću, to im je nedostatak. Različitih su obllika, nisu dosadne i namijenjen su privlačenju pažnje kupaca. Kalupi su u obliku kocke, kugle, piramide, valjka i srca", objašnjava Marina. Proces proizvodnje ovakvih ukalupljenih lubenica isti je kao i kod običnih, jedino što se plodovi stavljaju u kalupe dok su još mali,a vade se iz njih prilikom samoga branja.

Inovacije u poljoprivredi mogu pokrenuti rast

"Još nisam taj plan provela u djelo. On je samo na papiru, nije zaživio, ali mislim kako se s inovacijama u poljoprivredi svakako može pokrenuti gospodarstvo", smatra ova studentica osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Marina i Marijeta najokićenije su finalistice ovogodišnje izložbe Budi uzor na kojem je pored njihovih predstavljeno najviše inovacija u poljoprivredi, a među kojima su funkcionalna jaja, mast od medvjeđeg luka, uvođenje linija za rinfuzno punjenje šampinjona, pašteta od čvaraka, ali i džem od jagoda za dijabetičare, kao i ekološka proizvodnja i destilacija kamilice.

"Fokusiramo se najviše na poljoprivredu kako bi se ona podigla na veću razinu jer smo Slavonci. Riječ je o inovativnim proizvodima, a među studentima je uočljivo kako pored toga razmišljaju i o nekim drugim stvarima, primjerice računu dobiti i gubitka, gledaju da im proizvod bude isplativ i to u što ranijoj fazi", tumači Ivona Mrva iz osječke Tere Tehnopolisa koji je zajedno s Ministarstvom gospodarstva i HUP-om organizirao ovo natjecanje.

Program usavršavanja menadžera

Ideje i poslovni planovi pristigli su im sa šest hrvatskih učilišta. "Ocjenjivačka komisija sastojala se od bankara, eksperata i profesora tako da im je već veliki plus što su im predstavili svoje ideje", kaže Mrva. Svi finalisti, a ukupno ih je 21 od 116 sudionika, nagrađeni su besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera kojega organizira Hrvatska udruga poslodavaca te besplatnom inkubacijom u polugodišnjem trajanju u studentskom inkubatoru StudOS.

Foto: Tera Tehnopolis d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Inovacija Poljoprivreda Studenti Lješnjak Namaz Slano Lubenice Kalup Proizvodnja Ekološki Vukovar Osijek Izložba Budi uzor


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)