Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Summer Festival
  • 30.06.2015. 17:45

LAG-ovima za razvoj do 3 milijuna eura

LAG-ovi će dobiti mogućnost sufinanciranja projekata na svom prostoru do 2020. Predstavnici civilnog i javnog sektora javljat će se projektima na natječaje LAG-ova. Ako je projekt u skladu s lokalnom razvojnom strategijom koju je izradio LAG, odobrit će se do 50 za njegovo sufinanciranje.

  • 758
  • 243
  • 0

Lokalne akcijske grupe (LAG) će u budućnosti imati mogućnosti upravljanja do tri milijuna eura koje će preusmjeravati u sufinanciranje projekata na svojem području, važna je vijest iznesena na predavanju "Izrada lokalne razvojne strategije LAG-ova za razdoblje 2014 - 2020." održanom u sklopu ovogodišnjeg LAG Summer Festivala koji je ponovno organiziran u Biogradu na Moru.

U Hrvatskoj postoji 40 akreditiranih LAG-ova koji su se do sada financirali iz mjere 202 IPARD programa pretpristupne pomoći. Sada se LAG-ovi uključuju u povlačenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja, konkretno mjeru 19 koja je namijenjena upravo njima, a gdje im za četiri podmjere na raspolaganju stoji 67,5 milijuna eura.

U Biogradu održan LAG Summer Festival

LAG-ovi će se uskoro javljati natječaj za podmjeru 19.1. Programa ruralnog razvoja gdje im stoji na raspolaganju do 100.000 eura bespovratnih sredstava. Prihvatljivi troškovi u sklopu ove podmjere su: izgradnja kapaciteta za zaposlenike, volontere i članove LAG-a u svrhu izrade lokalne razvojne strategije (LRS), umrežavanje u svrhu izrade LRS, treninzi za lokalne dionike u svrhu izrade LRS, izrada studija za područje LAG-a (uključujući i studije isplativosti za neke od projekata koji će biti opisani u LRS), izdaci vezano za izradu LRS (uključujući i konzultantske izdatke te izdatke za aktivnosti konzultiranja dionika u svrhu bolje pripreme LRS), administrativni troškovi (rad ureda i troškovi zaposlenika) za LAG koji nije ostvario potporu za tekuće troškove u razdoblju 2007 - 2013 i za LAG kojemu je istekao IPARD ugovor. Sve su to novosti sa LAG Summer Festivala koji je pokazao dobru organiziranost LAG-ova na lokalnim razinama.

Na red dolazi pravi smisao LAG-ova

Strategija je temelj za javljanje na podmjeru 19.2 istog programa gdje na raspolaganju stoji do tri milijuna eura. Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura sa sjedištem u Biogradu na Moru, objašnjava što to znači u praksi.

"Tada počinje pravi smisao LAG-ova. Oni će dobiti mogućnost sufinanciranja projekata na svom prostoru do 2020. godine. Predstavnici civilnog i javnog sektora javljat će se projektima na natječaje LAG-ova. Ako je projekt u skladu s lokalnom razvojnom strategijom koju je izradio LAG, odobrit će se do 50% za njegovo sufinanciranje koje na kraju Agencija za plaćanje uplaćuje", kaže Čupić. Odabrani LAG-ovi unutar podmjere 19.2. moći će se kasnije javljati na podmjere 19.3. i 19.4.


Tagovi

LAG Summer Festival LAG LRS Umrežavanje IPARD Program ruralnog razvoja Sufinanciranje projekata Izrada studija ADministrativni troškovi Ruralni razvoj Lokalni projekti Ivan Čupić LAG Laura Natječaj Bespovratna sredstva


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]