Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 10.06.2015. 10:25

Krizni fond za hrvatske poljoprivrednike

Odlukom Europskog parlamenta, hrvatski poljoprivrednici neće morati uplaćivati novac od EU potpora u tzv. Krizni fond, no moći će iz njega dobivati novac.

Foto: depositphotos.com,
  • 700
  • 164
  • 0

U Strasbourgu je održana plenarna sjednica Europskog parlamenta, a jedna od tema bila je vezana uz poljoprivredu i odnosila se i na hrvatske poljoprivrednike. Riječ je o Stopi prilagodbe za izravna plaćanja za 2015. godinu, kojom se u proračunu za 2016., uspostavlja tzv. Krizni fond u iznosu 441,6 milijuna eura, koji će se puniti iz izravnih plaćanja dodijeljenih poljoprivrednicima, a koja premašuju 2.000 eura. Na taj način se način izuzelo male poljoprivrednike od tih mjera, a kako je rekao povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, zbog toga što je većim poljoprivrednicima lakše izdvojiti novac nego malima.

Hrvatskim se poljoprivrednicima EU potpore neće smanjivati do 2022.

"Tako će potpore svih europskih poljoprivrednika osim hrvatskih, rumunjskih i bugarskih biti smanjene za 1,39%. Bugarska i Rumunjska su izuzete od tzv. stope prilagodbe do 01. siječnja 2016., a Hrvatska do 01. siječnja 2022. godine. Još jedna dobra vijest je da će hrvatski poljoprivrednici, unatoč tome što im se novac od poticaja neće uzimati za punjenje kriznog fonda, moći koristiti prikupljena sredstva u kriznim situacijama", doznajemo od naše eurozastupnice Marijane Petir.

Neki zastupnici su zbog toga negodovali, nazivajući to neravnopravnim sudjelovanjem, no Petir je odgovorila kako je to logično, budući da mi ni ne koristimo 100%-tni iznos izravnih plaćanja iz EU proračuna, već ćemo tu razinu udjela korištenja EU sredstava, dostići tek 2022. godine.

Za ruski emgargo odgovorni su političari, a ne poljoprivrednici

Također je podsjetila da je europska poljoprivreda suočena s gubicima uzrokovanima političkim odlukama koje su dovele do ruskog embarga.

"Za tu krizu nisu odgovorni poljoprivrednici, stoga smatram da se nadoknada štete poljoprivrednicima ne bi trebala isplaćivati iz proračuna za poljoprivredu. Ti se gubici moraju nadoknaditi iz drugih izvora, dok se pričuva o kojoj danas razgovaramo treba sačuvati za krize za koje su sredstva i predviđena i koje imaju svoje uzroke u poljoprivrednom sektoru", kazala je Petir.

Također je pozvala Europsku komisiju da iz svojih pričuva osigura obeštećenje za proizvođače mlijeka, jabuka i mandarina koji već drugu godinu stradavaju zbog ruskog embarga.

Foto: depositphotos.com, @TonyTaylorstock


Tagovi

Strasbourg Plenarna sjednica Europski parlament Krizni fond Phil Hogan Hrvatski Rumunjski Bugarski Marijana Petir Europska poljoprivreda Političke odluke Ruski embargo Europska komisija Obeštećenja Mlijeko Jabuke Mandarine


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.