Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Kuterovac
  • 03.01.2016. 17:30

Krešimir Kuterovac kandidat za ministra

Iz slavonskih krugova Mosta doznali smo da je jedan od mogućih kandidata za mjesto Ministra poljoprivrede i Krešimir Kuterovac.

Foto: PIXSELL
  • 3.601
  • 515
  • 0

Dobili smo stručnog i relativno neovisnog Mandatara, a iz redova Mosta i Domoljubne koalicije uvjeravaju nas da će ključne osobe - Ministri prvenstveno biti dokazani, sposobni stručnjaci, a tek potom političari.

Svi su svjesni situacije da Vlada mora hitno početi kreirati Zakone i provoditi programe kako bi se intenzivnije pokrenule reforme, tako da ključni ljudi Vlade neće imati vremena za duge prilagodbe, snimanja situacije i učenje. U svjetlu ovih teza i postavljenih zahtjeva, pronalazak kvalitetnih kadrovskih rješenja bit će ogroman posao za Mandatara.

Iz slavonskih krugova Mosta doznali smo da je jedan od kandidata za mjesto Ministra poljoprivrede Krešimir Kuterovac, a zbog iskustva, poznavanja tržišta i mogućnosti fondova.

Uređenje tržišta, kvalitetni projekti i prioritetni sektori

Tvrdnje nam nije potvrdio niti demantirao, ali je spremno podijelio 5 ključnih rješenja koje novi Ministar mora odmah napraviti.

  1. Uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, ustroj proizvođačkih organizacija i njihov rad donijet će red na tržištu po pitanju standarda kvalitete, količina i načina formiranja cijena te uvjeta plaćanja. Ovo se mora napraviti odmah u prvoj godini kako bi poljoprivreda mogla početi funkcionirati na fer principima na tržištu, prema prerađivačima i trgovcima.
  2. Brzo i efikasno iskorištenje sredstava iz Ruralnog razvoja, ne sa ciljem potrošiti sredstva nego financiranjem kvalitetnih projekata koji imaju cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih gospodarstava te zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima, povećanje poljoprivredne proizvodnje i zaposlenosti u ruralnim područjima. U prvoj godini mora se uložiti u poljoprivredu minimalno dvije milijarde kuna koje će povećati investicije za 50% BDV u poljoprivredi za 30%, a zaposlenost za barem 20%.
  3. Stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju i brzo uvođenje mogućnosti za navodnjavanja na minimalno 100.000ha zemljišta. Poljoprivredno zemljište koja danas nije u funkciji treba staviti u proizvodnu funkciju i to prvenstveno za prioritetne sektore, stočarstvo, povrće i i voćarstvo. Treba razviti poseban program za proizvodnju teladi na pašnjaku i za proizvodnju voća i povrća.
  4. Diverzifikacija proizvodnje i prerade i osiguravanje uvjeta opstanka malih poljoprivrednih gospodarstava je nužna, kao i kratki lanci opskrbe i posebna kvaliteta proizvoda. Tu je ključna organizacija Ministarstva poljoprivrede i cijelog sustava institucija radi osiguranja kvalitetne podrške poljoprivrednicima u provedbi politike poljoprivrede, ali i sposobni i stručni timovi suradnika.
  5. Omogućiti kvalitetno financiranje obrtnih i investicijskih potreba poljoprivrednika stavljajući u funkciju garancijski fond kojim bi se smanjili rizici kreditiranja sektora.

Agronom s dugogodišnjim iskustvom rada u struci

Krešimir Kuterovac - danas inicijator osivanja klastera svinjogojaca Agroporc, agronom je s više od 20 godina rada u struci, koji je nakon niza uspješno provedenih projekata u poljoprivredi te obnašanja funkcije izvršnog direktora za poljoprivredu u Agrokoru te glavnog direktora Vupika i člana uprave Belje d.d., osnovao i vlastitu tvrtku za savjetovanje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Inagra. Vizionarske projekte, uspostavu kontrole svježeg mlijeka i sustava kontrole poljoprivrednih proizvoda, nekada je provodio s timom stručnjaka, kada je bio ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra, a danas samostalno razvija koncepte inovativne poljoprivrede.

Zasigurno da mu je i velika prednost u odnosu na druge kandidate što je i obnašao funkciju državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, pa poznaje prilike i organizaciju resora te pratećih agencija.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Krešimir Kuterovac Ministar poljoprivrede Most Domoljubna koalicija Inagra Inovacije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.