Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 19.09.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Krenuli upisi u novi studij Digitalna poljoprivreda. Postani agronom budućnosti!

Jedinstveni dvogodišnji diplomski studij FAZOS-a nudi dva smjera - biljnu i stočarsku proizvodnju. Uz jedinstvenu priliku - besplatnu prvu godinu.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 740
  • 154
  • 0

Digitalna poljoprivreda - naziv je novog studijskog programa kojega od ove akademske godine nudi Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT). Traje dvije godine i održava se na engleskom jeziku.

Namijenjen je kako domaćim, tako i inozemnim studentima. 

Ovaj jedinstveni dvogodišnji diplomski studij ima dva smjera - biljna proizvodnja i stočarska proizvodnja. Po njegovu završetku stječe se akademski naziv magistar poljoprivrede. 

Riječ je o trećem takvom studiju u Europi, uz one u Francuskoj i Portugalu, otkriva nam prof.dr.sc. Zdenko Lončarić prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a, uz napomenu kako ih niti u svijetu nema puno. 

Za prvu generaciju studenata, prva će godina biti besplatna. Troškovi druge studijske godine procjenjuju se na 30.000 kuna (4.000 EUR-a).

Program prve godine isti je za oba smjera dok se onaj na drugoj razlikuje prema smjeru kojega je kandidat odabrao. Prva godina sadrži 14 obaveznih predmeta, a kada je riječ o drugoj, smjer biljna proizvodnja ima 11, a smjer stočarstvo 10 obaveznih predmeta. 

A što ćeš naučiti? 

Svrha ovoga studija prvenstveno je upravljanje prikupljenim podacima i bazama podataka u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i usporedba dostupnih hardverskih i softverskih odrednica digitalne poljoprivrede. Na temelju toga polaznik će znati odabrati optimalnu tehniku za održivu proizvodnju kako u konvencionalnoj, tako i u preciznoj poljoprivredi, ali i koja tehnološka rješenja, analitičke metode i informacije za analizu, predviđanje i odlučivanje koristiti. 

Kartiranje poljoprivrednog zemljišta uz pomoć bespilotnih letjelica (Foto: Lucija Bencarić)

"Poljoprivreda je prisutna u svim segmentima života, i više nego što smo toga svjesni. Digitalizacija ovog sektora je neminovna, a sve ju više koriste i manja obiteljska gospodarstva, posebno s visoko produktivnim nasadima i kulturama", napominje Lončarić te dodaje kako će polaznike prvenstveno obučiti preuzeti već postojeće podatke, a onda na temelju njih i donositi operativne odluke tijekom dana, tjedna ili određenog perioda.

"Mnoge su stočarske farme već danas digitalizirane, opremljene senzorima koji prate svaku jedinku. Na taj način pomažu poljoprivredniku da donese pravu odluku o hranidbi, njezi i drugom.

Također, tu su i prognozne službe na temelju čijih informacija možemo donositi kurativne ili preventivne mjere u korištenju, primjerice, pesticida u trajnim nasadima što proizvodnju čini efikasnom", kaže istaknuvši kako će ovaj program omogućiti studentima ne samo savladati najvažnije elemente nego i dati znanje kako bi oni sami mogli kreirati nadogradnju ili korekciju postojećeg digitalnog sustava. 

Studenti na jednom od seminara o digitalnoj tehnologiji (Foto: FAZOS)

Nakon studija, oni će znati kreirati održivo korištenje tehnologije kako u biljnoj, tako i u stočarskoj proizvodnji bilo da je riječ o optimalnim ili pak specifičnim društveno-ekonomskim, okolišnim i tehnološkim uvjetima, ali i svoje znanje prenijeti ondje gdje je to potrebno. 

Tko se može prijaviti? 

Pravo prijave na upis imaju oni koji su završili preddiplomski studij iz biotehničke znanosti. Također i studenti preddiplomskog studija iz prirodnih (biologija), tehničkih (računalstvo) te društvenih (ekonomija) znanosti pod uvjetom polaganja razlika u ispitima. 

Prijave se primaju do 30. rujna 2021. u 12 sati. Obrasci za prijavu kandidata s pripadajućom dokumentacijom mogu biti dostavljeni osobno ili poslani poštom na adresu Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska.

Popis potrebne dokumentacije, prijavnicu, postupak klasifikacije i ostale detalje o studiju Digitalna poljoprivreda, potražite u dokumentima ispod teksta.

Prvi popis kandidata koji su stekli pravo upisa bit će objavljen 30. rujna 2021. u 16 sati. Konačan popis bit će objavljen nakon obrade svih prijava poslanih poštom koje će Fakultetu biti isporučene nakon 30. rujna.

Upis će započeti 1. i 4. listopada od 9 do 14 sati, a predviđen je početak nastave 11. listopada 2021.

Više na: https://ict-agriculture.com/student-enrollment-competition/


Dokumenti


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Studij FAZOS Prijava ETCS bodovi Smjerovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.