Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GAEC 7
  • 07.03.2024. 12:00

Krenula obvezna primjena GAEC 7 uvjeta - odnose se na plodored

Pravila vrijede za poljoprivredna gospodarstva ukupne veličine oraničnih površina 10 ha i više, ali propisana su i određena izuzeća, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Karolina Rastija
  • 11.797
  • 687
  • 1

Od 1. siječnja 2024. godine za poljoprivredna gospodarstva ukupne veličine oraničnih površina 10 ha i više obvezna je primjena GAEC 7 uvjeta, koji se odnosi na primjenu plodoreda, uz određena propisana izuzeća, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). 

Kako navode, obveza primjene GAEC 7 uvjeta započinje s glavnom kulturom na oraničnoj površini prijavljenom u okviru Jedinstvenog zahtjeva u 2024. godini za osnovnu potporu dohotku za održivost, bez obzira na to koja kultura je bila na toj površini u 2023. godini.

"Kod višegodišnjih kultura ne primjenjuje se pravilo izmjene kultura na razini godine kako je propisano GAEC 7 uvjetom", napomenuli su. 

Opis uvjeta

Pojašnjavaju da je na gospodarstvu ukupne veličine oraničnih površina 10 ha i više, obveznik na razini parcele dužan uspostaviti izmjenu kultura najmanje jednom godišnje uključujući sekundarne usjeve kojima se primjereno gospodari i koji su prisutni na obradivom zemljištu minimalno osam tjedana.

"Obveza uspostave plodoreda ne odnosi se na parcele na kojima se uzgajaju trajni nasadi, trave i druge travolike krmne kulture i na površine pod ugarom", dodaju iz Agencije. 

Ne moraju svi uspostaviti plodored

Poljoprivredna gospodarstva na kojima se više od 75 posto oraničnih površina koristi za proizvodnju trava ili drugih travolikih krmnih kultura, proizvodnju leguminoza ili je zemljište ostavljeno na ugaru, ili u kombinaciji prethodno navedenog, nisu dužna uspostaviti plodored, poručili su. 

Također, ona na kojima više od 75 posto raspoloživih poljoprivrednih površina zauzimaju trajni travnjaci ili se koristi za proizvodnju trava ili drugih travolikih krmnih kultura, ili u kombinaciji prethodno navedenog, nisu dužna uspostaviti plodored.

Smatra se da su poljoprivredni proizvođači certificirani u skladu s Uredbom (EU) 2018/848 usklađeni s ovim pravilom, zaključuju iz APPRRR-a.


Tagovi

APPRRR GAEC 7 Plodored Uvjeti Veličina gospodarstva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje