Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 06.03.2022. 12:00

Kreće poljoprivredna sezona - koje informacije su bitne?

Ovo je idealno doba godine za pregled sezonskih planova i završne pripreme svih aktivnosti koje će se izvoditi tijekom sezone, kažu iz tvrtke AGRIVI.

Foto: AGRIVI
  • 830
  • 71
  • 0

Za većinu poljoprivrednika nova sezona tek počinje. Ovo je idealno doba godine za pregled sezonskih planova i završne pripreme svih aktivnosti koje će se izvoditi tijekom sezone. Oni uspješni ništa ne prepuštaju slučaju i uvijek planiraju svoju sezonu. Pritom se dio bavi samo planom svih aktivnosti koje će se obavljati tijekom sezone, dok oni uspješniji nikada ne propuštaju izradu financijskih planova kako bi definirali detaljne planove nabave određenih proizvoda i isplanirali sve troškove proizvodnje.

Uz navedeno, prije početka nove sezone, uspješni poljoprivrednici se uvijek osvrnu na prethodnu sezonu. Pritom analiziraju pet ključnih aspekata svoje proizvodnje kako bi izvukli vrijedne informacije i pripremili se za daljnje donošenje odluka.

Prinos

Uspješni poljoprivrednici uvijek znaju koji su usjevi, sorte i polja najproduktivniji, a koji zaostaju. Ovo je ključna informacija za daljnja poboljšanja u proizvodnji. Identificiranjem usjeva s najboljim prinosom, oni mogu analizirati druge parametre kako bi vidjeli što stoji iza veće produktivnosti.

U slučaju da su specifične prakse ili proizvodi razlog za veću produktivnost pojedinih usjeva, poljoprivrednik može lako primijeniti te postupke i proizvode na druge usjeve koji zaostaju kako bi poboljšali svoj prinos.

Bitno je praćenje prinosa

Ako razlog veće produktivnosti leži u nekim agroekološkim svojstvima ili karakteristikama pojedinih usjeva i sorti, on može razmisliti o poboljšanju upravljanja rizikom ili zamjeni neuspješnih usjeva i sorti onima koje su pokazale bolji rezultat.

Troškovi proizvodnje

Svaki uspješan poljoprivrednik mora znati svoje proizvodne troškove proizvodnje tijekom sezone. To je najsigurniji način za postizanje profitabilne i učinkovite proizvodnje. Usjevi i polja koji ostvaruju visoke troškove proizvodnje i manji prinos od ostalih, zahtijevaju brzu reakciju. U tom slučaju potrebno je povećati prinos i smanjiti troškove proizvodnje ili zamijeniti te usjeve i sorte nekim drugima.

Praćenjem preciznih troškova proizvodnje po usjevu i polju, poljoprivrednik uvijek može pronaći dodatni prostor za identificiranjem mogućih ušteda i tako povećati svoju profitabilnost. Uz to, može koristiti AGRIVI platformu kako bi jednostavno identificirao parametre koji utječu na prinos usjeva i donosio odluke o mogućim poboljšanjima tijekom sljedeće vegetacijske sezone.

Vremenski uvjeti i pojava štetnika

Za donošenje odluka o poboljšanju prinosa potrebno je analizirati vremenske uvjete tijekom osjetljivih faza usjeva kako bi utvrdili kako je vrijeme utjecalo na prinos. To uključuje analizu kretanja temperature, vjetra, količine oborina i ostalih loših vremenskih uvjeta, kao i pojavu štetnika i bolesti.

Glavna točka analize svih gore navedenih parametara je identificirati sve potencijalne rizike koji se mogu pojaviti tijekom sljedeće vegetacijske sezone za određeni usjev i lokaciju. Ako poljoprivrednik otkrije da se rizik za određene uvjete povećava iz godine u godinu, što utječe na prinos, može razmotriti promjenu usjeva ili lokacije proizvodnje usjeva. U suprotnom može doći do smanjenja gubitka prinosa uzrokovanog nepovoljnim vremenskim uvjetima ili bolestima i štetnicima.

Povijest plodoreda i analize tla

Uvid u plodored tijekom prethodne sezone može znatno pojednostaviti daljnje planiranje plodoreda. Drugim riječima, praćenjem povijesti plodoreda, poljoprivrednici će lakše odrediti koja polja će se koristiti za uzgoj pojedinog usjeva. Osim plodoreda, analiza tla im može pružiti vrijedne informacije koje će im pomoći da poboljšaju njegova svojstva.

AGRIVI platforma pomaže identificirati parametre koji utječu na prinos

Ako su obavili analizu tla tijekom prethodne sezone, lako mogu otkriti koje komponente treba poboljšati, bilo da su to hranjive tvari ili pH tla, ali i izvršiti plodored bez utjecaja na prinos usjeva.

Digitalizacija

Digitalizacija proizvodnje može pomoći u postizanju proizvodnih ciljeva i ublažavanju potencijalnih rizika u proizvodnji. Korištenje AGRIVI platforme i bilježenjem svih aktivnosti, moguće je dobiti vrijedne informacije o proizvodnji.

Svaka sezona zabilježena u ovoj platformi rezultirat će gore navedenim informacijama koje se mogu koristiti za poboljšanje ukupne proizvodnje i donošenje odluka o smjeru upravljanja gospodarstvom u nadolazećoj sezoni.


Tagovi

AGRIVI Poljoprivredna sezona Digitalizacija Troškovi proizvodnje Prinos


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/