• Utjecaj glifosata
  • 20.01.2018. 13:30

Kreće istraga o produljenju dozvole za glifosat

"Posebno ćemo se osvrnuti na istragu lošeg postupanja Europske agencije za sigurnost hrane i Europske agencije za kemikalije u procesu donošenja mišljenja o nekancerogenosti glifosata i sigurnosti njegova korištenja", izjavio je Davor Škrlec, zastupnik Zelenih/ESS-a.

Foto: Bigstockphoto/Leonid Eremeychuk
  • 322
  • 28
  • 0

Na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a Konferencija predsjednika Europskog parlamenta tijekom ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu odobrila je zahtjev za osnivanjem posebnog odbora za analizu i procjenu postupka autorizacije pesticida u Europskoj uniji koji će se prvenstveno baviti nedavnim procesom odlučivanja o produljenju dozvole za glifosat na još pet godina.

Utjecaj agrokemijske industrije?

Odluku o osnivanju posebnog odbora zastupnici će usvojiti na sljedećoj plenarnoj sjednici u veljači. Odbor će biti sastavljen od 30 članova i sastajat će se devet mjeseci. Konstituirajući sastanak očekuje se u ožujku 2018. godine.

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec smatra kako je ovo dobar početak da se svi postupci donošenja odluka o pesticidima u EU učine transparentnima i manje podložnima utjecaju agrokemijske industrije.

Glifosat u središtu političke rasprave

"Zahvaljujući napornom radu aktivista i nevladinih organizacija u protekle dvije godine, pitanje glifosata i drugih štetnih pesticida dovedeno je u središte političke rasprave. Zastupnici Zelenih/ESS-a će svojim radom u posebnom odboru istražiti i analizirati nedostatke u procesu koji je doveo do produljenja dozvole za glifosat u Europskoj uniji", najavljuje Škrlec dodavši kako će se posebno osvrnuti na istragu lošeg postupanja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) u procesu donošenja mišljenja o nekancerogenosti glifosata i sigurnosti njegova korištenja.

"Time želimo u budućnosti osigurati transparentne i temeljite procjene temeljene na javno dostupnim znanstvenim studijama. Željeli bismo da europske agencije budu besprijekorne u svojim procjenama potencijalno opasnih tvari.

Zaštita javnog zdravlja i okoliša mora imati prednost nad bilo kakvim drugim interesima i zahtijeva potpunu neovisnost znanstvenog rada", rekao je zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Foto: Bigstockphoto/Leonid Eremeychuk


Tagovi

Utjecaj glifosata Glifosat Davor Škrlec Europska agencija za sigurnost hrane Europski parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku