Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokirana gospodarstva
  • 25.08.2015. 10:40

Krajem lipnja u blokadi 1.044 OPG-a

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, krajem lipnja u blokadi je bilo 1.044 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), s dugom od 390,7 milijuna kuna.

Foto: pixabay.com
  • 491
  • 74
  • 0

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, krajem lipnja u blokadi je bilo 1.044 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), s dugom od 390,7 milijuna kuna, pokazuju podaci koje je obradila Financijska agencija (Fina).

U odnosu na kraj lipnja 2014., broj OPG-ova s blokiranim računima na kraju šestog mjeseca povećan je za 2,3%, dok im je dug povećan za 14,2%.

U 4 godine broj blokiranih porastao 25,8%, a njihov dug 75,6%

U blokadi je krajem lipnja ove godine ukupno bilo 24.421 fizička osoba s ukupnim dugom od 7,4 milijarde kuna. Tako je udio OPG-a u ukupnom broju blokiranih fizičkih osoba iznosio 4,3%, dok je udio njihova duga u iznosu blokade fizičkih osoba bio 5,3%.

Prema podacima Fine za razdoblje od sredine 2011. do kraja lipnja 2015. godine, broj blokiranih OPG-a na kraju lipnja 2011. je iznosio 830, a na kraju lipnja 2015. je dosegnuo 1.044, što je porast za 25,8%. Porastao je i njihov dug, s 222,5 milijuna kuna krajem lipnja 2011. godine na 390,7 milijuna kuna na kraju lipnja 2015., odnosno za 75,6%.

Skupi krediti i izostanak dohotka

Prema podacima o otvorenim računima evidentiranim u Jedinstvenom registru računa, na kraju lipnja ove godine je bilo 8.261 OPG-a, napominju iz Fine.

Skupi krediti kojima su sufinancirani investicijski projekti početi u razdoblju operativnih programa glavni su uzrok ovrha, a na drugom mjestu su OPG-ovi čiji vlasnici nisu uredno podmirivali svoje obveze za poreze i doprinose zato što nisu ni ostvarivali dohodak, prema mišljenju autora Agrokluba i člana izvršnog odbora Udruge Život, Roberta Hadžića. Riječ je uglavnom o trajnim nasadima, voćnjacima i vinogradima, kod kojih urod, a time i prihod, stiže s odgodom od nekoliko godina.

Izuzeti potpore od ovrha u cijelosti!

Zbog brojnih ovrha, prije nekoliko mjeseci u aktualni zakon ugrađena je odredba da su od ovrhe izuzete samo potpore u godišnjem iznosu do 50 tisuća kuna. Ta odluka štiti najmanje OPG-ove, no i dalje je kočnica razvoja agrara. Potpore, smatra Hadžić, u cijelosti moraju biti izuzete, neka se ovrhe vežu isključivo uz dohodak gospodarstava.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Blokirana gospodarstva OPG Fina OPG Dug Blokirani računi Jedinstveni registar računa Osnove za plaćanje Fizičke osobe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.