• Požar u Kaliforniji
  • 01.11.2019. 15:00

Koze spasile knjižnicu Ronalda Reagana od požara

Veliki požari haraju Kalifonijom, a u sprječavanju širenja pomažu koze koje brste visoko raslinje i grmlje.

Foto: Depositphotos/deraugenzeuge
  • 337
  • 35
  • 0

Stado od 500 koza pomoglo je ovaj tjedan spasiti knjižnicu Ronalda Reagana, nedaleko Los Angelesa, u Kaliforniji kojom haraju požari. Ove su životinje pobrstile sve raslinje oko kompleksa knjižnice. 

Koze su u svibnju i unajmljene s tom namjenom, kako bi obrstile visoko raslinje i tako napravile pojas koji će usporiti širenje požara. 

Tako je i bilo protekle srijede, pojas oko knjižnice kojega su obrstile koze, usporio je vatru što je dalo vremena vatrogascima da ugase požar, spase knjižnicu, ali i izloške kao što su predsjednički zrakoplov Air Force One i dio Berlinskog zida, navodi Reuters

"Jedan od vatrogasaca nam je rekao kako im je pojas čist od korova i raslinja olakšao posao", rekla je Melissa Giller, glasnogovornica knjižnice. 

Naime, ovoj je knjižnici zaprijetio požar "Easy", zadnji u nizu požara koji haraju Kalifornijom, zbog kojega je nestalo struje te su naređene evakuacije stanovništva. 

Koze je angažirala lokalna kompanija "805 Goats" (805 koza) da raščiste površinu od 52.600 km2. Čini se da se radi o unosnom poslu jer vlasnik tvrtke, Scott Morris naplaćuje oko tisuću dolara za 4.000 m2. Budući da su požari u Kaliforniji sve češći, Morris je najavio kako će morati udvostručiti stado jer je potražnja velika.

I muzej Getty u Los Angelesu ovaj je tjedan spašen od požara, no raslinje i grmlje oko njega nisu čistile koze nego zaposlenici.  

U blizini Los Angelesa požari stalno izbijaju, a raspirivanje uzrokuju snažni pustinjski vjetrovi


Tagovi

Požar u Kaliforniji Angažirali koze Pustinjski vjetrovi Knjižnica Ronald Reagan


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

VEDRANE POŽURI - Evo bez Agrokluba i tebe na može ni Noćnjak 2020 kojega organizatori najavljuju u s... Pročitaj cijelu bilješku »