Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 19.07.2021. 07:30

Kozama protiv požara: U nekim se zemljama za ovu aktivnost dobije i naknada

Nedostatak ispaše omogućava širenje raslinja koje brzo plane. Kako bi tome stali na kraj kalifornijski se zemljoposjednici bore uz pomoć koza.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 1.231
  • 1.767
  • 1

Prošle je godine u Kaliforniji zabilježena sezona požara najviših razmjera. Bilo ih je 10.000, a izgorjela je površina veća od 4,2 milijuna hektara. Zbog velikih vrućina, u tom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, česti su oni šumski, a zbog ekstremnih vremenskih prilika ove se godine predviđa da će ih biti još više.

Zbog rekordno niske razine vlage među vegetacijom u planinskim predjelima South Bay i Santa Cruz, na ranču TomKat odlučili su poduzeti preventivne mjere. Udružili su se s organizacijom Goatapelli te na svoje imanje doveli 850 koza kako bi obrstile svu potencijalno zapaljivu vegetaciju, piše people.

"Ove životinje su važan ekološki alat u našem arsenalu strategija za ublažavanje vatrene stihije", kazala je Kat Taylor, upraviteljica ovog ranča. Lani Malberg, osnivačica organizacije Goatapelli dodala je da se njihovo stado strateški premješta po krajoliku i time sprječava širenje vatre.

Kombinacija koza i ovaca

Nedostatak ispaše omogućava rast različitih grmova i manjeg drveća, što stvara guste i teško prohodne šikare koje povećavaju opasnost od izbijanja požara, sprječavaju pristup stoci i onemogućuju rast vrijednih pašnjačkih vrsta.

Kombinacija zajedničkog korištenja koza i ovaca je izrazito pogodna u prevenciji od ove nepogode, jer ovce pretežito pasu, a koze brste, stoji u radu pod nazivom "Važnost koza i ovaca u zaštiti okoliša" koji je predstavljen 2017. godine na 12. Međunarodnom simpoziju agronoma. Autori ističu da je u posljednje vrijeme sve važnija uloga ovaca u čišćenju zemljišnih površina pogotovo na područjima gdje su ljetne temperature visoke poput onih kršovitih, planinskih, ali i nepristupačnih.

Na području Francuske metoda ciljane ispaše u svrhu prevencije od požara primjenjuje se više od 30 godina dok u Španjolskoj stočari sudjeluju u programu prevencije ciljanom ispašom za što dobiju novčanu naknadu i/ili obeštećenje u obliku ograda, pristupa vodo-crpilištu ili građevinskog materijala.


Tagovi

Kalifornija Požari Koze Ciljana ispaša Naknada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

U kojim slučajevima bacate hranu u svom kućanstvu?

154


Glasova: 15

Kada ostane od ručka, a nitko neće pojesti kasnije 9,7%

Glasova: 19

Prođe joj rok trajanja ili se pokvari 12,3%

Glasova: 3

Previše hrane kupimo i ne možemo sve pojesti 1,9%

Glasova: 67

Otpatke od hrane iskoristimo za kompost i(li) damo psima, kokama, svinjama... 43,5%

Glasova: 50

Ne bacamo hranu 32,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸