Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna griva
  • 16.06.2018. 13:30

Konjogojstvo nije profitabilno, konji se uzgajaju iz ljubavi

Na 11. Konjogojskoj izložbi i 15. Revijalna utakmica u vožnji zaprega: okupilo se 40-tak četveronožnih ljepotana i tri zaprege u Požegi.

Foto: pozega.eu
  • 404
  • 33
  • 0

Održana je 11. Konjogojska izložba i 15. Revijalna utakmica u vožnji zaprega u Mihaljevcima, u organizaciji Konjogojstvene udruge “Vallis Aurea” iz Požege. To je tradicionalna manifestacija na kojoj se ove godine okupilo 40-tak četveronožnih ljepotana i tri zaprege na kojoj su bili i gosti iz Virovitice, Čađavice, Vrbovca i Križevaca.

Konjogojstvena udruga Vallis Aurea osnovana je 1995. godine, a od 2005. godine član je Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka. Rad udruge zasniva se na promicanju kulture rada s konjima, uzgoju konja i okupljanju mladih članova te očuvanju kulturne i tradicijske baštine Požeštine, a odnedavno ih se svake nedjelje može vidjeti sa zapregama u središtu Požege kako i tako promiču ovu vrijednu djelatnost. Okupljene konjogojce prigodnim je riječima pozdravio Damir Vinković iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

"Činjenica je da konjogojstvo nije profitabilno, bar nije ovdje u našem kraju i svi ste vi entuzijasti i uzgajate te konje iz ljubavi. Vaša ljubav rezultira danas s preko 550 konja različitih pasmina u Požeško-slavonskoj županiji. To je respektabilan broj na koji svi možemo biti ponosni", rekao je Vinković.

Izvrsnost tog rada prepoznata je i na nacionalnog razini, naglasio je voditelj uzgojnog programa SSUUHH Slaven Kolarić. "Vidi se znatni napredak u uzgojno-selekcijskom radom, znatno se povećao broj grla u udruzi, kao i njihova kvaliteta. Konjogojstvena udruga Vallis Aurea jedna je od 11 članica aktivnih u radu i provedbi uzgojnog programa pri Središnjem savezu hrvatskog hladnokrvnjaka", naglasio je Kolarić.

Grad Požega daje punu podršku ovakvim aktivnostima, a tako će biti i dalje, naglasio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. "Grad Požega ponosi se vama i vašim radom. Ovo nisu samo životinje, ovo su plemenite životinje s kojima je Slavonac vjekovima živio, s njima se budio, s njima sanjao, koje su donosile boljitak ovom dijelu Hrvatske i drago mi je što čujem da napredujemo, da imamo sve više kvalitetnih grla i da se na pravi način čuva tradicija. Imat ćete i dalje potporu Grada, podržimo jedni druge, premalo nas je da bi se dijelili i nije bitno što je bilo u prošlosti – bitno je ono što će biti u budućnosti, a tu je i ovaj način promocije Slavonije i Hrvatske, promocije onog što je jedinstveno i što samo mi imamo ali moramo početi pravilno vrednovati", rekao je gradonačelnik Puljašić.

U kolekciji starijih pastuha hladnokrvnjaka prvo mjesto osvojio je pastuh Lisac uzgajivača Milana Burića, u vlasništvu Milorada Grgića iz Poljanske. Drugo mjesto osvojio je pastuh Macan uzgajivača Dušana Dmitrovića iz Dragalića, vlasnika Josipa Lovrenčića iz Nove Bukovice.Treće mjesto pripalo je pastuhu Janku, uzgajivača Stjepana Njokoša iz Osekova, vlasnika Josipa Pavičića iz Pakraca. U kolekciji mladih pastuha prvo mjesto osvojio je Bećar uzgajivača Ivana Hodaka iz Suhopolja, vlasnika Željka Božića iz Poljanske. Hodak je uzgajivač, a Božić vlasnik i pastuha Jadrana koji je osvojio drugo mjesto, a treće mjesto u ovoj kolekciji pripalo je Sokolu vlasnika Josipa Sabljaka iz Šumetlice, iz uzgoja Mate Dorčaka iz Miljevaca.

U kolekciji kobila prvo mjesto pripalo je Zlatici uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca, u vlasništvu Vinogradarstva Krauthaker, drugo mjesto je pripalo Cveti uzgajivača Josipa Sabljaka iz Šumetlice, vlasnika Smiljana Vidića iz Ljupine. Treće mjesto osvojila je Gita – uzgoj i vlasništvo Vinogradarstvo Krauthaker. U kolekciji kobila sa ždrebadi prva je Zora uzgajivača Mate Terzića iz Velike, vlasnika Maria Kube iz Jakšića, druga je Cvijeta uzgajivača i vlasnika Dalibora Maroševića iz Prekopakre koji je sa svojim grlom Šara bio uspješan i u kolekciji omica osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto u kolekciji omica pripalo je Mici uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca, a treće je pripalo Crnoj vlasnika i uzgajivača Igora Del Vechia iz Požege. I ove godine bile su atraktivne i vožnje preciznosti te brzine sa zapregama, a program manifestacije obogatili su svojim jahačkim vještinama Potkalnički konjari iz Križevaca, piše pozega.eu.


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Konjoogojstvo Požega Vallis Aurea

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Većina poljoprivrednih tala, uključujući i ona najplodnija u Slavoniji, izložena su degradacijskim procesima, a ponajviše padu sadržaja humusa. Njegov prosječan sadržaj za Osječko-baranjsku županiju je 1,97 % što je više nego li dvostruko m... Više [+]