• Granica siromaštva
 • 31.03.2017. 17:30

Kojih 10 europskih zemalja su najsiromašnije?

Porazne statistike: 10 europskih zemalja siromašnije su od većine afričkih zemalja!

Foto: Pixabay/ArmyAmber
 • 2.588
 • 114
 • 0

Čak pet zemalja iz bivše Jugoslavije nalazi se na neslavnoj listi 10 najsiromašnijih zemalja u Europi. Naime, kako otkriva portal howafrica, 10 zemalja na tlu najstarijeg kontinenta, siromašnije su od većine afričkih zemalja!

Popis zemalja napravili su uzevši u obzir BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, odnosno ukupnu tržišnu vrijednost dobara i usluga proizvedenih od strane domaćeg gospodarstva tijekom prošle godine, u odnosu na svakog pojedinog stanovnika. Portal je podsjetio i da je recesija pogodila Europu u trećem kvartalu 2008. godine, što je imalo veliki utjecaj na povećanje siromaštva u mnogim zemljama.

Popis najsiromašnijih zemalja je sljedeći:

 1. Bosna i Hercegovina (8.590 dolara/stanovniku) - siromaštvo u BiH je izraženije u odnosu na susjedne zemlje.
 2. Albanija (9.903$) - zastarjela i neadekvatna infrastruktura doprinosi lošem poslovnom okruženju koji odbija investitore.
 3. Makedonija (10.718$) - siromaštvo ruralnog stanovništva negativno utječe na ekonomski razvoj ove zemlje. Ruralna područja dom su dvije trećine najsiromašnijeg stanovništva.
 4. Srbija (11.553$) - korupcija i zastarjela infrastruktura doveli su do siromaštva u ovoj zemlji. Više od 1,3 milijuna stanovnika je siromaštvo ili jedva spaja kraj s krajem.
 5. Crna Gora (11.800$) - gospodarstvo im se prvenstveno zasniva na pružanju usluga, no populacija ispod granice siromaštva koja je u 2003. godini iznosila 12,2 posto, pala je na 6,6 posto u 2010. godini.
 6. Bugarska (14.870$) - jedna od najsiromašnijih zemalja, ne samo u Europskoj uniji već i na cijelom Balkanu.
 7. Bjelorusija (15.633$) - iako se stopa siromaštva smanjila, pred njima je još dalek put.
 8. Hrvatska (18.314$) - postotak stanovništva ispod granice siromaštva neprestano se povećava u Hrvatskoj.
 9. Rusija (18.408$) - razlika između bogatih i siromašnih je izrazito velika. Dok nekolicina uživa u kraljevskom stilu, milijuni pate u siromaštvu.
 10. Rumunjska (18.635$) - Gotovo 44% populacije živi na selu gdje je siromaštvo itekako vidljivo.

Foto: Pixabay/ArmyAmber


Tagovi

Siromaštvo EU zemlje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crni Petak u Hittneru uz akcije do 30%

Tvrtka Hittner specijalizirana je za proizvodnju šumskih traktora - skiddera, malih poljoprivrednih traktora, priključaka za traktore i svih vrsta rezervnih dijelova za t...

Pročitaj cijelu bilješku