Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 21.03.2024. 09:00

Navodnjavanje postaje nužnost, a ne luksuz. Evo na što obratiti pažnju prilikom odabira

Koja je razlika između pivot i lineranog sustava navodnjavanja te kako odabrati odgovarajući sustav navodnjavanja objasnila nam je Antonija Gomezelj iz tvrtke Bioplan.

Foto: Reinke
  • 1.092
  • 161
  • 0

Zanima vas navodnjavanje, no ne znate od kuda krenuti? Pri odabiru sustava, poljoprivrednici trebaju obratiti pažnju na faktore poput veličine poljoprivrednog zemljišta, vrste tla, dostupnosti vode i potrebama za vodom kultura koje uzgajaju, pojašnjava Antonija Gomezelj iz tvrtke Bioplan. Ističe da je pritom najvažnije precizno i kvalitetno projektiranje čime će pogoditi omjer učinkovitosti i ekonomičnosti sustava.

"Na terenu često nailazimo na loše dizajnirane sustave, pre ili podkapacitirane čime se ne postiže maksimalna učinkovitost u radu", upozorava te savjetuje da se prijavite na natječaje za sufinanciranje ulaganja kako bi što prije zaštitili svoje usjeve od potencijalnih gubitaka uslijed sve češćih pojava suše i varijacija klimatskih uvjeta.

Povrat investicije vrlo brz

Dodaje kako takva investicija varira ovisno o vrsti i tehnologiji koja se koristi te da je uz pravilno planiranje i ulaganje povrat uloženog brz, posebno uzimajući u obzir povećane prinose i kvalitetu usjeva, uz smanjenje rizika od gubitaka. Naime, suše koje su pogodile sjever Hrvatske prije dvije godine su omogućile povrat investicije praktički u prvoj godini jer su gubici od ove elementarne nepogode na kulturama kao što je kukuruz bili i do 100 posto.

Kod njihovog odabira, ističe kako pivot i lateralno navodnjavanje postaju najučinkovitiji oblik zbog njihove sposobnosti prilagodbe različitim terenima i pokrivanjem velikih površina za koje donedavno nije postojala praksa da se navodnjavaju. Prinos ratarskih kultura je ovisio o klimatskim uvjetima što je u problematičnim godinama prevelik rizik. Njihovim postavljanjem eliminira se rizik od suše, navodnjava se prema potrebama biljke koja će bez vodnog stresa dati maksimalan prinos.

"Također, primjena vodotopivih gnojiva, biostimulatora te ostalih folijarnih pripravaka jednostavno se može dozirati kroz navedene sustave što značajno pojednostavljuje radove u polju", naglašava dodajući da se poljoprivredniku time omogućuje okretanje nekim više dohodovnim kulturama te da npr. prijeđu s ratarskih kultura na povrtne vrste kojima odgovara navodnjavanje kišenjem. 

cs
Sustavi se koriste i u ratarstvu te uzgoju voća i povrća

Na pitanje jesu li potrebne kakve pripremne radnje, Gomezelj objašnjava da, ako postoji dostatan izvor vode u blizini poput kanala s vodom ili hidranti, onda nema posebnih radnji. "Današnji lateralni sustavi prilagođeni su i za terene koji nisu potpuno ravni, kao ni pravilnog oblika."

Koja je razlika između pivot i linearnog sustava?

Pivot sustavi rotiraju se oko točke i obično su pogodniji za veća poljoprivredna zemljišta, dok se linearni kreću duž pravocrtnih linija i obično su pogodniji za pravokutne parcele. Prvotni se mogu opremiti dodatnom "rukom" koja navodnjava dijelove parcele van standardnog kruga. Time se, ističe, postiže odlična pokrivenost. Osim toga, smanjuje se potreba za radnom snagom, ekonomičan je jer se radi o najjeftinijem preciznom sustavu prema jedinici površine.

"Oba se često koriste za usjeve poput kukuruza, soje i pšenice, ali i u kulturama poput povrća i voća. U prošloj godini u Španjolskoj je instaliran pivot sustav u masliniku kao prvi u toj vrsti nasada", kaže dodajući da njihova ponuda uključuje modele visoke kvalitete s naprednom tehnologijom za precizno navodnjavanje. Nadalje, postavljanje obavlja stručni tim koji pruža i daljnju podršku u servisiranju.

fdc
Biraju se prema obliku i veličini parcele

S druge strane, lateralni se često koriste za navodnjavanje ratarskih, ali i ostalih kultura te za sve pravokutne oblike parcela. Njihove prednosti su što mogu obuhvatiti velike površine. "Naša ponuda uključuje različite opcije, bilo da se radi o prihvatu vode iz otvorenog kanala ili hidranta. Za vrlo široke površine postoji i opcija kombinacije pivot-laterala, odnosno laterala koji se zakreće čime se dobiva navodnjavana površina oblika hipodroma", ističu iz Bioplana te dodaju kako se u Hrvatskoj ovaj način tek razvija. Oni nude sustave iz američke tvornice Reinke koji se, ističe Gomezelj, odlikuju najvišom kvalitetom izrade, pouzdanošću i naprednom tehnologijom za precizno navodnjavanje.

Praćenje i upravljanje putem digitalizacije

Budućnost poljoprivrede uključuje IOT (Internet of things) koncept koji se odnosi na mrežu međusobno povezanih uređaja koji su opremljeni senzorima, softverom i drugim tehnološkim komponentama koje im omogućuju prikupljanje i razmjenu podataka za bolju kontrolu rada. Reinkeov odgovor na to je korištenje CropX digitalne senzore za praćenje vlažnosti tla koji povezani sa ReinCloud web aplikacijom. Pomoću nje omogućeno je upravljanje i praćenje parametara rada sustava u realnom vremenu. Ova aplikacija daje kontrolu bilo kada i bilo gdje, te praćenje i više sustava, organiziranje i nadziranje poslovanja, pristup putem različitih uređaja poput pametnog telefona, dijeljenje podataka, primanje obavijesti o statusu sustava i mnoge druge opcije. 

Naime, tvrtka Reinke postoji još od 1954. godine, a osnovao ju je čovjek koji je donio brojne inovacije u toj tehnologiji od kojih su mnoge prihvaćene i u konkurentskim tvrtkama. Konstantno razvijaju tehnologiju, posebno dajući naglasak na automatizaciji sustava u upravljanju, a svi dijelovi su izrađeni od vrhunske kvalitete jer je dugotrajnost jedna od osnovnih postavki Reinkea, objašnjava naša sugovornica te dodaje kako to dokazuje još uvijek aktivni pivot instaliran pred tvornicom davnih pedesetih godina prošlog stoljeća.

Inače, tvrtka Bioplan se već više od 15 godina isključivo specijalizirano bavi sustavima za navodnjavanje, a imaju organiziran stalni servis u Osijeku i Zagrebu, kao i dobavu rezervnih dijelova te poručuju kako "sve ugrađene sustave pratimo i na raspolaganju smo klijentima za agronomsku stručnu pomoć u svakom trenutku".

Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Bioplan Navodnjavanje Reinke Sustav navodnjavanja ReinCloud web aplikacija Pivot sustav Linearni sustav CropX senzori Praćenje vlažnosti tla


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo