Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velike zvijeri
  • 01.09.2019. 07:30

Koji je tvoj stav prema velikim zvijerima? Uključi se u zanimljiv projekt

Kada je riječ o dinarskom području, cilj projekta je ublažavanje sukoba u vezi s prisutnošću vuka, s posebnim interesom za uspostavljanje preventivnih mjera za osiguranje stoke. Komunikacijke smjernice pomoći će različitim dionicima preko nacionalnih granica.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 333
  • 34
  • 0

WWF Adria, udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, trenutačno provodi projekt LIFE EuroLargeCarnivores kojim se želi unaprijediti suživot čovjeka s velikim zvijerima kroz komunikaciju, razmjenu znanja i prekograničnu suradnju na području 18 europskih država

Svrha ovog LIFE projekta je pružiti prostor za raspravu ljudima koji imaju za cilj podijeliti iskustva i znanja o upravljanja velikim zvijerima. To uključuje različite pristupe diljem Europe, a ciljevi naglašavaju povezane socijalne, gospodarske i ekološke izazove. Teme uključuju, između ostalog, praćenje, ublažavanje sukoba, sprečavanje šteta, zabrinutost za sigurnost, dugoročne učinke na poljoprivredu i lov, prakse upravljanja, kao i ekonomske prilike.

Kako ističu na stranici projekta, status velikih zvijeri u Europi široko varira ovisno o regiji i vrsti. Kao i raznolikost krajolika gdje vuk, ris, medvjed i gorska kuna žive ili se vraćaju, tako su i različite i reakcije lokalnih zajednica koji tamo žive. Povratak budi emocije u rasponu od straha do ushićenja. Sukobi nastaju posebno s dionicima u tradicionalnoj poljoprivredi, kao što su ovčarstvo, za koje je bitno da nađu praktična rješenja za suživot.

Prisutnost velikih zvijeri često priziva polarizirane rasprave, čak i širi polarizaciju na druge temeljne društvene izazove, i brzo eskalira do visokih političkih razmjera. Potreban je objektivan prostor za činjenično utemeljenu raspravu kao i provedbu isplativih i dugoročnih upravljačkih rješenja.

Kada je riječ o dinarskom području (Hrvatska i Slovenija), cilj projekta je ublažavanje sukoba u vezi s prisutnošću vuka, s posebnim interesom za uspostavljanje preventivnih mjera za osiguranje stoke. Komunikacijke smjernice pomoći će različitim dionicima preko nacionalnih granica.

Jedna od aktivnosti projekta je i istraživanje stava dionika prema velikim zvijerima. Anketu potražite na ovoj poveznici. U WWF ističu kako im je doprinos neizmjerno važan kako bi prikupili mišljenja dionika širokog raspona, od poljoprivrednika do šumara, lovaca i lokalnog stanovništva. Upravo iz tog razloga je anketa strukturirana na način da pokriva širok raspon podtema. 

Više o projektu možete doznati na ovoj poveznici.  


Tagovi

Velike zvijeri Suživot Vuk Sprječavanje štete Uzgoj ovaca Medvjed


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]