Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 20.07.2020. 07:30

Koje sve kulture sadrže mikroplastiku? Najviše je ima u jabukama i mrkvi

Novo istraživanje pokazuje da se mikroplastika ne nalazi samo u zraku kojega udišemo i vodi koju pijemo, već se može i u voću i povrću. Osim kod jabuka i mrkve, ima je i u drugom korjenastom povrću, ali i pšenici?

Foto: JumpStory
  • 388
  • 29
  • 0

Mikroplastiku čine mali dijelovi plastičnog materijala, a njezina veličina može biti od 1 nanometra (1nm) do 5 milimetara. Poznato je da se ona nalazi u morima, a mogu ju progutati morske životinje čime ulazi u prehrambeni lanac. Pronađena je u hrani i u piću uključujući pivo, ali i vodu iz slavine, čak je ima i u medu.

Iako se još ne zna točno kakve su njene posljedice za zdravlje ljudi, ona često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve koji mogu biti štetni za životinje i ljude.

Tjedno pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Prema prvoj studiji koju je objavila znanstvenica Margherita Ferrante sa Sveučilišta u Kataniji (Sicilija, Italija), jabuka i mrkva su voće i povrće s najviše mikroplastike. Njezin izvještaj, objavljen u časopisu Environmental Research poziva na hitnu reviziju utjecaja mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Mikroplastika prodire kroz korijenje biljaka

Druga studija, objavljena u časopisu Nature Sustainability, pokazuje da plastika apsorbira vodu kroz korijenje biljaka i tako prodire u našu hranu. Ovo je istraživanje proveo profesor Willie Peijnenburg sa Sveučilišta u Leidenu zajedno s dr. Lianzhen Li s Instituta za istraživanje obalnih zona u Kini.

Bečki znanstvenici dokazali: Mikroplastika završava u ljudskom organizmu

Peijnenburg je otkrio da mikroplastika prodire i u korijenje biljaka salate i pšenice, a zatim završava u jestivim, nadzemnim dijelovima biljke. Posljednjih desetljeća znanstvenici su vjerovali da su plastične čestice prevelike da ne bi oštetile biljno tkivo prodirući kroz fizičke barijere. Međutim, novo istraživanje to dovodi u pitanje. Korijenasto povrće poput mrkve, rotkvice, repe i lisnatog povrća te salate je najosjetljivije na onečišćenje mikroplastikom.

Obje studije su stavljene na raspolaganje udruženju  Plastic Health Coalition uoči konferencije o odnosu plastike i zdravlja koja će se održati u Amsterdamu u travnju 2021.


Tagovi

Mikroplastika Voće Povrće Zagađenje Mirkoplastika u hrani Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]