Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje i pirotehnika
  • 30.12.2023. 15:00

Koje domaće životinje su najosjetljivije na buku petardi i druge pirotehnike?

Stres izaziva paniku što može rezultirati pokušajem bijega i ozljedama, ali i smanjenom proizvodnjom mlijeka, jaja i manjim prirastom. Buka oštećuje sluh, a postoji i opasnost od požara

Foto: AK grafika
  • 5.502
  • 373
  • 1

Vrijeme je godine kada smo svakodnevno izloženi buci koju proizvode pirotehnička sredstva, odnosno neodgovorne osobe koje ju koriste čak i u one dane kada su zabranjena. 

U blizini farmi to može predstavljati različite opasnosti za domaće životinje, okoliš i sigurnost općenito. Neke od tih opasnosti uključuju:

Stres kod životinja kojega uzrokuje bučna pirotehnika što može rezultirati paničnim ponašanjem, bijegom ili ozljedama životinja.

Oštećenje sluha do koje dovodi intenzivna buka. 

Glasni zvukovi pirotehnike izazivaju paniku koji mogu uzrokovati nekontrolirano ponašanje životinja, pokušaje bijega ili ozljede dok pokušavaju pobjeći od buke, kako kod samih životinja, tako i ljudi koji rade na farmi.

Stres izazvan pirotehnikom može utjecati na proizvodnju mlijeka kod krava, smanjiti stopu nesivosti jaja kod peradi ili smanjiti prirast kod svinja.

Tri vrste životinja su najosjetljivije

Najosjetljivije na buku od pirotehnike obično su konji, psi i svinje. Evo zašto:

Kod konja, sluh je izuzetno važan osjetilni organ. Imaju iznimno razvijen sluh koji je osjetljiviji na niske frekvencije od ljudskog, što im omogućuje registriranje zvukova koji se javljaju iz okoline. Pirotehnička sredstva ili vatromet mogu izazvati snažan strah, paniku ili stres, što ih može dovesti do paničnog ponašanja, pokušaja bijega ili ozljeda. Postoje primjeri gdje su konji doslovno uginuli od straha u takvim slučajevima. 

Sluh pasa je iznimno osjetljiv i često je puno razvijeniji od ljudskog. Imaju sposobnost čuti zvukove na širem rasponu frekvencija i znatno bolje percipiraju visoke frekvencije od ljudi. Njihov sluh može biti četiri do pet puta jači od ljudskog. Izrazito su osjetljivi na buku izazvanu petardama, vatrometom ili sličnim zvučnim efektima. Mnogi psi reagiraju tako da se skrivaju, laju, drhte, pokušavaju pobjeći ili se čak agresivno ponašaju. 

Iako svinje nisu toliko poznate po osjetljivosti na zvuk kao konji ili psi, jaka buka od pirotehnike može i kod njih izazvati stres. To može rezultirati nervoznim ponašanjem, promjenom uobičajenih rutina ili izazvati nelagodu. Sluh im je razvijeniji od ljudskog, a uslijed buke znaju se nervozno kretati, skrivati ili proizvoditi neobične zvukove.

Ostale farmske životinje, poput krava, koza, ovaca, kokoši i druge peradi mogu također reagirati na glasne zvukove, ali obično nisu toliko osjetljive kao konji, psi ili svinje. Važno je uzeti u obzir individualne razlike, okolinu i prethodna iskustva svake životinje pri procjeni njihove osjetljivosti na buku od pirotehnike.

Strah od petardi dovodi do preuranjenog poroda kod domaćih životinja, bijega, nesreće

Također treba imati na umu ta upotreba pirotehnike u blizini uskladištenog sijena, slame, pesticida, gnojiva i općenito objekata, može izazvati požar te dovesti do velike materijalne štete i ljudskih žrtava. 

Kako zaštititi životinje? 

Nikako nemojte bacati petarde i druga eksplozivna sredstva u svojim dvorištima i u blizini životinja. 

Ako ih netko koristi u vašoj blizini, zamolite te osobe da to rade negdje drugdje, što dalje od vašeg gospodarstva.  

Osigurajte prostor u kojem životinje borave tako da ne mogu pobjeći i pritom se ozlijediti. 

U slučaju da se vaš pas boji buke, uvedite ga u kuću. Ako ostale životinje pokazuju znakove nervoze, straha i panike, budite uz njih jer će ih smiriti prisutnost osobe koju poznaju. 

Autor naslovne fotografije: Depositphotos/InfinitumProdux/vprotastchik


Tagovi

Pirotehnika i životinje Konj i petarde Srah od petardi Pirotehnika na farmi Osjetljivost na buku Sluh životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!