Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 12.05.2024. 16:30
  • Varaždinska, Lepoglava

Klima se promijenila, moraju i agrotehnološke mjere - poljoprivrednici to trebaju osvijestiti

Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske, projekt je kojeg provode Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, kao vodeći partner, te LAG-ovi Izvor i Prizag,.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL (ilustracija)
  • 301
  • 24
  • 0

Prvi sastanak partnera u projektu "Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske", kojeg provode Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, kao vodeći partner, te LAG-ovi Izvor i Prizag, održan je u Lepoglavi. 

Kako je istaknuto na ovom sastanku, posljednjih godina svjedočimo klimatskim promjenama, koje posebno utječu upravo na poljoprivredni sektor. Stoga im je cilj podizanje svijesti poljoprivrednika o utjecaju promjene klime na proizvodnju te o nužnosti uvođenja agrotehničkih mjera i novih kultura kojima se ublažava njezin utjecaj. 

"Ovaj je projekt osmišljen iz potrebe. Svi naime, svjedočimo o klimatskim promjenama, a da se klima doista promijenila u posljednjih 30 godina potvrdila je i studija Državnog hidrometeorološkog zavoda. No, ono što se nije promijenilo su agrotehnološke mjere", istaknuo je voditelj ovog projekta, klimatolog mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Dodao je da je na terenu vidljivo da naši proizvođači nisu spremni na te promjene i da im se nisu prilagodili. Ovim projektom nastoje pokazati kako je promjena klime utjecala na ratarstvo i povrćarstvo u ovom dijelu Hrvatske, gdje su te poljoprivredne grane najzastupljenije, te koje agrotehnološke mjere valja primjenjivati kako bi se ublažile posljedice.

Mjere za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena

Tijekom njegove provedbe na pet lokacija, u Bednji, Varaždinu, Ludbregu, Koprivnici i Novom Marofu prikupljat će se vrijednosti temperature tla na 7 dubina i vlažnosti tla na 5 dubina. Na temelju prikupljenih podataka te meteoroloških mjerenja nastalih u zadnjih 30 godina, izradit će se sveobuhvatna analiza poljoprivrednih kultura i agrotehničkih mjera kojima bi se ublažio utjecaj klime i povećala proizvodnja te tako osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske.

Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad i gradonačelnik Lepoglave, podsjetio je da je i ovog proljeća na području tog grada proglašena prirodna nepogoda zbog mraza.

"Ponovo su pozebli vinogradi i voćnjaci, tako da ove godine nećemo imati oraha, trešnji, marelica, urod u vinogradima će biti ponovo manji. Suočeni smo i sa čestom pojavom klizišta, zbog obilnih padalina, ali i s dugotrajnim sušama. Klimatske promjene nanose ogromne štete našim poljoprivrednicima, ali i svim drugim dionicima na ruralnom području", upozorio je.

Prvi sastanak partnera održan je u Lepoglavi (Foto: Igor Čolaković)

Stoga žele i kroz provedbu informativno - edukacijskih aktivnosti podići razinu znanja o klimatskim promjenama te načinima za ublažavanje njenih utjecaja na poljoprivredni sektor na području tri lokalne akcijske grupe. 

Stare se navike moraju mijenjati

Projekt će se provoditi na području Koprivničko-križevačke županije, Krapinsko - zagorske županije, Međimurske županije, Varaždinske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

"Klima koja se očito promijenila, promijenila je već puno toga u našim životima, a posebno u životima onih koji žive od poljoprivrede. No, tvrdoglavo ostajemo vjerni starim običajima, a moramo ih mijenjati. Ovaj će projekt pomoći da naši poljoprivrednici osvijeste tu nužnost i da se što bolje prilagode toj velikoj promjeni", rekao je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor i gradonačelnik Ludbrega.

O njegovoj važnosti govorila je i Nevenka Benjak, predsjednica Lokalne akcijske grupe PRIZAG.

"Bit će od velike koristi ne samo poljoprivrednicima, nego i svim drugim dionicima razvoja na ruralnom području, a pogotovo onima koji kreiraju politike", naglasila je. 

Tijekom provedbe bit će izrađen i mrežni portal, online platforma koja će sadržavati informacije korisne za poljoprivrednike, koje će uključivati i smjernice te savjete za prilagodbu praksi uzgoja, a projektni partneri će organizirati i edukativne radionice za poljoprivrednike o klimatskim promjenama, novim agrotehničkim mjerama i novim poljoprivrednim kulturama.

Projekt će završiti u svibnju sljedeće godine, a potom će se održivost projekta osigurati kroz redovnu djelatnost partnerskih lokalnih akcijskih grupa. Vrijedan je 136 tisuća i 200 eura, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (3. Natječaj za provedbu tipa operacije 19.3.2. "Provedba aktivnosti projekta suradnje").


Tagovi

Klimatske promjene Agrotehnološke mjere Utjecaj na proizvodnju Projekt LAG


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]