Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster poljomehanizacije
  • 01.10.2013. 12:33

Klaster poljomehanizacije u Pekingu i Hefeiju

Hrvatski proizvođači poljoprivredne mehanizacije trebali bi početi gledati veliko rastuće kinesko tržište kao svoju veliku šansu

  • 617
  • 62
  • 0

U prvoj polovini rujna Klaster poljomehanizacije sudjelovao je na dva događaja u Kini: Razmjena iskustava i dostignuća u poljoprivrednoj znanosti i tehnologiji između Kine i Srednje i Istočne Europe u Pekingu - forma radionice (06.-09.rujna 2013.) te 8. Gospodarski Forum o suradnji u poljoprivredi između Kine i Srednje i Istočne Europe u Hefei-u, pokrajina Anhui (11.-13.rujna 2013.)

Na radionici u Pekingu osim Klastera poljomehanizacije sudjelovali su i predstavnici iz zemalja Srednje i Istočne Europe, kao i predstavnici Poljoprivrednog instituta iz Osijeka, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Hrvatske gospodarske komore iz Zagreba.

Radionica u Pekingu obuhvatila je dvije glavne teme i to:

  • dostignuća u znanosti i tehnološkim rješenjima u proizvodnji voća i povrća
  • proizvodnja i uporaba bioplina u poljoprivrednoj proizvodnji i vodnom gospodarenju te znanstvena dostignuća i tehnološka rješenja u proizvodnji i primjeni mehanizacije u poljoprivrednoj proizvodnji

U sklopu radionice obavljena je i terenska posjeta voćnjaku pri Istraživačkoj stanici Instituta za voćke, Hebei akademije za znanost u poljoprivredi i šumarstvu te Kineskoj akademiji za znanost u poljoprivredi (CAAS).

8. Gospodarski Forum o suradnji u poljoprivredi između Kine i Srednje i Istočne Europe u Hefei-u

Na 8. Gospodarskom Forumu o poljoprivredi, kao pozvani govornik, direktor Klastera poljomehanizacije Željko Erkapić predstavio je sudionicima Foruma poslovne mogućnosti Klastera poljomehanizacije, a u sklopu Foruma organizirani su i poslovni razgovori u vidu bilateralnih susreta zainteresiranih gospodarstvenika za uspostavom međusobne suradnje. Između svih kontakata potrebno je izdvojiti vođene poslovne razgovore kao i posjetu tvornici poljoprivredne mehanizacije Chery, kojom prigodom se je razgovaralo o mogućoj proizvodnoj kooperaciji između Klastera poljomehanizacije i Chery grupacije.

Nakon prezentacije proizvodnih mogućnosti i proizvodnih programa članica Klastera poljomehanizacije, čelnici te korporacije izrazili su veliku želju za poslovnom suradnjom s njegovim članicama, prije svega kroz kooperaciju, poglavito u području vikend i hobi poljoprivredne mehanizacije, kakvu u svojim proizvodnim programima imaju neke od njih, među njima i osječki Eurometal, tvrtka nasljednica MIO Standarda u stečaju”, kaže g. Erkapić.

Pregovori će se nastavit i na sajmu Agritechnica 2013 u Hanoveru gdje će Klaster poljomehanizacije kao i grupacija Chery imati svoje izložbene prostore.

Kina kao tržište ogromnih mogućnosti nikako ne bi smjelo biti zanemareno od strane naših gospodarstvenika, u smislu snažnijeg gospodarskog iskoraka na to tržište, jer nedovoljno poznavanje navika i odnosa na tom tržištu ili bolje rečeno u određenim tržišnim nišama te najmnogoljudnije zemlje na svijetu, ne smije biti razlogom naših frustracija i blokada da se intenzivnije uključimo i otkrijemo sve mogućnosti poslovne suradnje s trenutno najbrže rastućom ekonomijom na svijetu.

Na tom tržištu se događaju značajne promjene i mnoge poslovne prilike za Klaster i njegove članice i u daljnjim aktivnostima treba voditi računa o toj činjenici i shvatiti da je Kina i veliki uvoznik i da su potrebe kineskog tržišta u njegovom ekonomsko-socijalnom raslojavanju ogromne, a time i mogućnosti različitih oblika poslovne suradnje, kako u sferi znanosti tako i u proizvodnoj kooperaciji i plasmanu poljoprivredne mehanizacije.


Tagovi

Agritehnika Eurometal Chery group Klaster poljomehanizacije Željko Erkapić 8. gospodarski forum Kinesko tržište


Partner