Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uzgoj u svemiru
  • 21.12.2019. 10:30

Kavu i konoplju će uzgajati u svemiru

Biljke će "rasti" u posebnim inkubatorima u kojima će temperatura te ostali mikroklimatski uvjeti biti kontrolirani sa Zemlje. Biljke kave i konoplje će ondje ostati 30 dana nakon čega se vraćaju na Zemlju gdje će se proučavati njihov RNK.

Foto: Pixabay/danramirez
  • 220
  • 23
  • 0

Konoplja i kava izabrane su kao dvije kulture koje će na proljeće biti poslane na Međunarodnu svemirsku stanicu. Radi se o projektu kompanije Front Range Biosciences (FRB) u suradnji sa Sveučilištem Colorado i tvrtkom SpaceCells USA. 

FRB je poljoprivredno-tehnološka kompanija usmjerena na uzgoj i rasadničarsku proizvodnju novih biljnih sorti i sjemena konoplje i kave te već duže vrijeme proučava nove varijacije na tim kulturama. Misija ima za zadatak ispitati učinke nulte gravitacije na metabolizam biljaka. Pratit će se kako biljne stanice prolaze genetske promjene. 

Biljke će rasti u posebnim inkubatorima

Slanje eksperimentalnih kultura zakazano je za ožujak 2020. kada bi uzorci trebali biti lansirani na ISS teretnom SpaceX-ovom misijom CRS-20, raketom Falcon9 i teretnom kapsulom Dragon. Na ISS će biti poslano oko 480 uzoraka, a ondje će biti smješteni u kontroliranim uvjetima, navodi prnewswire.com.

Biljke će "rasti" u posebnim inkubatorima u kojima će temperatura te ostali mikroklimatski uvjeti biti kontrolirani sa Zemlje. Biljke kave i konoplje će ondje ostati 30 dana nakon čega se vraćaju na Zemlju gdje će se proučavati njihov RNK. 

Krajnji cilj je ispitati kako različiti uvjeti poput mikrogravitacije i radijacije utječu na krajnji uzgoj biljaka. 

U svemiru će mutirati? 

"Ovo je jedan od prvih istraživanja učinka mikrogravitacije i svemirskih letova na kulture konoplje i kave", rekao je dr. Jonathan Vaught, suosnivač i izvršni direktor Front Range Biosciences. "Postoji znanost koja ide u prilog teoriji da biljke u svemiru doživljavaju mutacije. Ovo je prilika da se uvjerimo hoće li se te mutacije zadržati kada budu vraćene na Zemlju i postoji li komercijalna korist od toga", pojasnio je. 

Što je dovelo do ove ideje? Klimatske promjene koje sve češće negativno utječu na biljnu proizvodnju. Zato se razne biljke želi prilagođavati za uzgoj na lokacijama na kojima ranije nisu uspijevale. 


Tagovi

Front Range Biosciences Konoplja Kava Uzgoj u svemiru Klimatske promjene Jonathan Vaught


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado tatina pomoćnica oko mladih konja 🐎🐎😃