Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tafe
  • 18.05.2018. 16:30

Kamal Ahuđa: Čak 25 IMT traktora naručeno je već prvog dana Poljoprivrednog sajma

O dinamici investicija i proizvodnje, kooperantima, novim modelima traktora, planovima za izvoz, više smo saznali od Kamala Ahuđe, direktora IMT-a.

Foto: Đorđe Simović, Aleksandra Kekić
  • 31.087
  • 1.333
  • 1

Kako je i najavljivano, na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izloženo je devet prototipova budućih IMT traktora, koji će se proizvoditi u Srbiji. Jedini zahtjev Kamalu Ahuđi, direktoru IMT-a je bio da govorimo o tome što je realno u procesu obnavljanja proizvodnje prepoznatljivog traktora.

IMT se, nakon stečaja, ima priliku vratiti "u igru"

Suradnja TAFE-a i IMT-a ima tradiciju dužu od pola stoljeća. Bilo bi dobro za početak razgovora da se podsjetimo najznačajnijih detalja iz prijašnjeg razdoblja.

IMT je od Massey Fergusona kupio licencu 1955. godine, a TAFE 1960. IMT je počeo proizvodnju za teritorij Jugoslavije, a TAFE za Indiju. U jednom trenutku smo radili slične modele TAFE 42 i IMT 539. Nakon nekoliko godina smo počeli suradnju. Od početka 60-tih do 1992. godine oko 250 milijuna dolara smo zaradili u međusobnim poslovima. Kada je IMT imao proizvodnju traktora 40.000, TAFE je imao 20.000. I tada su došli ratovi, sankcije, embargo, da se ne podsjećamo. Da su IMT-ovi traktori odgovorili zahtjevu tržišta govori i činjenica i da dan-danas na teritoriju bivše SFRJ imate 360.000 traktora koji su u pogonu. Taj traktor je doslovno neuništiv.

I dok je IMT otišao u stečaj, TAFE je nastavio razvoj ...

TAFE godišnje proizvede 180.000 traktora. Od tog broja su 120.000 pod brendom Massey Ferguson. Kupili smo i bavarski brend Eicher i tih traktora proizvodimo 60.000 godišnje. TAFE je s 15,2% najveći dioničar u ACCO korporaciji, koja je član kluba Fortune, koju čini 500 firmi. U vlasništvu ima FENDT, Valtra, Challenger i Massey Ferguson traktore. To je firma koja ima godišnji promet oko 12 milijardi dolara. Ovo je sve važno, budući da dolaze novi ekološki standardi pa ćemo Valtrine motore možda koristiti u IMT traktoru. Mi nismo ušli na tržište da bi pravili traktore samo za teritorij Srbije. To će biti u prvom krugu. U drugom krugu će biti zemlje bivše Jugoslavije, a u trećem krugu i dalje - Bugarska, Mađarska, Rumunjska i eventualno ćemo izvoziti u Aziju. Kako je IMT propao "naslijedili" smo tržišta i u Maroku, Tunisu i Alžiru.

Traktor
IMT prototipovi privlače pažnju posjetitelja

Ne zna se još sa sigurnošću hoće li će se traktori proizvoditi u Jarkovcu

Da još jednom preciziramo, što ste točno kupili u Srbiji i je li realno da pogon bude u Jarkovcu u Banatu?

Kupili smo brend, intelektualno vlasništvo i pet hektara u Jarkovcu. IMT je tamo proizvodio prikolice. Nismo još 100% sigurni hoćemo li traktore proizvoditi na toj lokaciji. Upravo je izazov kvalificirana radna snaga.  Jesu li spremni voziti se do Jarkovca svaki dan ili ćemo biti primorati tvornicu podići negdje bliže Beogradu.

Koliko je realno da se ljudi zaposli u pogonu u početku?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Princip proizvodnje se jako promijenio. Mi u Indiji s manje od 800 radnika, u našoj najsuvremenijoj tvornici proizvodimo oko 50.000 traktora. Konzervativno planirano, očekujemo da u Srbiji u narednih pet godina dostignemo proizvodnju 5.000 traktora godišnje. Danas je proizvodnja iznimno ovisna o kooperantima. I kada se priča o zaposlenim ljudima, moraju se uzeti u obzir indirektno i direktno zaposleni.

Izazov - oživjeti mrežu kooperanata

Kakva su vaša očekivanja od kooperanata?

Znamo da su mnogi kooperanti koji su radili za IMT prestali postojati. Izazov je oživjeti mrežu kooperanata. Izazov je što ćemo mi prve godine proizvoditi, možda 1.000 traktora, pa druge 1.500 do 2.000 traktora i tako dalje. To je dugoročan posao. Prije godinu dana smo počeli razvijati vlastitu kabinu. To su učinili inženjeri koji su bili zaposleni u IMT-u. Razvili smo kabinu za traktore IMT 539, 549, 577. Ta mala firma radi isključivo za nas i imaju zaposlena 23 radnika.

Štand IMT-a pronaći ćete u drugoj ulici, s lijeve strane, ispred zgrade Industrije strojeva i traktora.

Što bi još mala privreda mogla osigurati za novi IMT traktor?

Treba biti realan. Neće moći osigurati motor. Realno je da to budu gume, felge, akumulator, sjedište, volan, filteri, ulje, farovi, retrovizor, luk, topling, tegovi i tako dalje. Samo ovo što sam nabrojao, pa smo skoro na 50%. Tri stvari su bitne za kooperante: kvaliteta, cijena i kapacitet.

Da pojasnimo zašto je bitno dostići 50%?

Moram pojasniti razliku u "Made in Europe" i "Made in Serbia". Da bi ispunili uvjete da nemamo carinu u Europskoj uniji, onda je nama dovoljno da imamo "europski proizvod" u koji spada čak i Turska. Na sve što kupimo iz Turske gleda se kao da smo ga kupili u Italiji ili Njemačkoj. A Turska je vrlo razvijena u tome segmentu. Nama je cilj da uđemo na tržište Rusije, s kojom Srbija ima jako dobre odnose. I ugovore. Dovoljno je da proizvod ima 50% komponenti iz Srbije i može ući na tržište Rusije bez carina.

Novosti na traktoru i već 25 narudžbi sa Sajma

Usporedite IMT 539 koji se proizvodio do početka 90-tih i ovaj koji imamo priliku vidjeti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Izvana izgleda gotovo identično. Najveća promjena kod tog modela koji će se na našem tržištu pojaviti početkom 2019. godine je motor. Proizvodit ćemo ga s Euro 3 A motorom. To je standard za traktore ispod 50 konjskih snaga. Druga razlika je u hidrauličnoj pumpi. Stari model je imao od 14 litara protoka, a novi model ima 16 litara. Podizna moć na starom modelu je bila 1.100 kilograma a novi model će imati od 1.400 do 1.700 kilograma. Ima i mnoštvo malih izmjena.

IMT
Uskoro traktori koji ispunjavaju norme EU - Stage III A

Puno je različitih brendova traktora trenutno u ponudi na tržištu. Gdje vidite vaše mjesto među jakom konkurencijom?

Mi proizvodimo traktore manje snage i namijenjeni su manjim gospodarstvima. Ne konkuriramo John Deeru, koji ima puno elektronike. Naši konkurenti su iz Indije, Kine i Turske. IMT je razvio dobar imidž, a i TAFE ima dobru reputaciju. Već prvog dana na sajmu smo imali narudžbe za 25 IMT traktora, pod uvjetom da kvalitetom budu u razini s TAFE-om. Dakle, već sada imamo narudžbe.


Tagovi

Tafe IMT Kamal Ahuđa Traktor Euro 3 A motor Massey Ferguson Eicher


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.