Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 26.08.2022. 16:30
  • Brodsko-posavska, Okučani

Kako ubrzati raspisivanje natječaja za državnu zemlju?

Treba se dobro pripremiti, pogotovo poljoprivrednici koji imaju ugovor o privremenom korištenju, ali i oni koji su imali prijenos nositelja OPG-a, napominje dr.sc. Blaženka Mičević.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 3.364
  • 227
  • 0

"Oko pripreme i provedbe programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem ima jaku puno problema. O tome najbolje svjedoči sporost u raspisivanju natječaja čak i u općinama koje su za svoje dobile suglasnosti od Ministarstva poljoprivrede", kaže Aca Vidaković, načelnik općine Okučani koji je na tu temu organizirao sastanaka s čelnicima općina zapadnog dijela Brodsko-posavske županije i predstavnicima zagrebačke tvrtke Agrodet.

Kako je istaknuo, općina Okučani ima pripremljen program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za natječaj. Riječ je o 500 hektara zemlje.

"Mi smo u općini Okučani imali najviše problema s imovinsko-pravnim odnosima. Jedan od problema je što su Hrvatske šume sve poljoprivredno zemljište na kojemu je bilo visokog raslinja stavile u svoj program raspolaganja", napomenuo je. Kako kaže, Hrvatske vode stavile su veto na 200 hektara pašnjaka oko sela Vrbovljani. Riječ je o stoljetnim pašnjacima koje su nekada mještani tog dijela Posavine koristili za uzgoj stoke. "Pokušat ćemo s Hrvatskim vodama riješiti status tog područja jer za pašnjake i sada vlada zanimanje stočara ovog našeg kraja. Nadamo se da ćemo dio toga riješiti", poručuje Vidaković.

Jedan od problema su poljoprivredna zemljišta oko kuća u naseljima Općine Okučani koje je Republika Hrvatska kupovala i darovala izbjeglom stanovništvu. Oni su dobili samo kuće i sada se mora voditi računa da se to zemljište ne proda nekom drugom, nego da te okućnice dobiju ljudi koji žive u tim kućama. Jedan od načina rješavanja tog dijela problema državnog zemljišta je da vlasnici rješavaju podnošenjem zahtjeva RH za darovnice.

Zemlja treba novoosnovanim OPG-ovima

"Na području naše općine posljednjih godina osnovano je dosta malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Trenutno ih djeluje 128", napominje načelnik. Osamdesetak ih je, kaže, prošlo na natječajima za bespovratna sredstva EU i RH kroz mjere Programa ruralnog razvoja i kroz mjeru za OPG-ove na području s nacionalnim manjinama. "Većini tih poljoprivrednika je u interesu da što prije raspišemo natječaje za program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem kako bi proširili svoja gospodarstva", poručio je.

Sudionici sastanka

O sličnim problemima pripreme programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za provedbu natječaja govorili su i načelnici i pročelnici još nekih općina zapadnog dijela Brodsko-posavske županije: Stare Gradiške, Gornjih Bogićevaca, Cernika, Starog Petrovog Sela, Vrbja Davora i Nove Kapele.

Da bi koliko-toliko ubrzali raspisivanje natječaja i rješavanje problema sa zemljom koji ih muči, kao i poljoprivrednike koji žele proširiti svoja gospodarstva, čelnici spomenutih općina razgovarali su s dr. sc. Blaženkom Mičević, direktoricom i vlasnicom tvrtke Agrodet iz Zagreba, bivšom ravnateljicom Agencije za poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske, koja je, kaže, dobro upoznata s provedbom Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Ona kaže da je državno poljoprivredno zemljište tema kojoj treba posvetiti više pozornosti kako bi se problemi brže rješavali.

Najviše problema oko imovinsko-pravnih odnosa

"Najviše je problema oko imovinsko-pravnih odnosa, a ima i dosta situacije da provedbeni akti nisu dovoljno razumljivi onima koji provode Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu", kazala je dr. Mičević. Kako dodaje, u razgovoru s načelnicima i pročelnicima istaknuli su to što ih očekuje u sljedećih godinu dana što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su njihove obveze, na što trebaju obratiti pozornost, malo detaljnije su govorili o načinu raspisivanja, uvjetima poljoprivrednika i kako najbolje i najbrže pripremiti natječaj za zakup, ali i za prodaju.

Dodaje da njezina tvrtka već nekoliko godina ima iskustva u njihovu provođenju i pružanju potpore općinama pri izradi programa raspolaganja. Prema njezinim riječima većina problema je identična:

"Čest je naglasak na tome hoće li će oni koji su dosadašnji posjednici, koji trenutačno imaju ugovore o privremenom korištenju, dobiti na natječaju zemlju i na dugogodišnji zakup, na 15 godina", napomenula je rekavši da to ovisi o uvjetima koji su sada propisani vezano uz vrstu poljoprivredne proizvodnje i dodatne bodove koje mogu ostvariti kao poljoprivrednici. Jedan dio problema vezan je, kaže, uz zemljišta koja su obrasla u šikare i visoke troškove njihova krčenja i stavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik Aca Vidaković i dr.sc. Blaženka Mičević

Dio problema vezan je uz dokumentaciju poljoprivrednika koja je obvezna i koja se dostavlja na natječaj, a zbog koje najčešće poljoprivrednici izgube onaj za zakup. "Zato je jako važno poznavanje zakonske regulative cijelog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i što se tiče načelnika i općina koje ga provode, ali i poljoprivrednika", napominje ona.

Treba dobro pripremiti dokumentaciju

Dr. Mičević upozorava poljoprivrednike da se što se tiče prijave za natječaj za zakup situacija posljednjih nekoliko godina jako promijenila te da oni moraju biti dosta dobro upoznati s tim koja je se dokumentacija se prilaže za natječaj. Treba se dobro pripremiti, pogotovo oni koji imaju ugovor o privremenom korištenju, ali i oni koji su imali prijenos nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, primjerice s oca na sina.

"Neka pregledaju svoje ugovore i neka naprave aneks ugovorima na nove nositelje OPG-a", dodala je. To je, pojašnjava, administrativni postupak u kojem je dokumentacija najvažnija stavka i općina nema nikakve mogućnosti da odluči hoće li će nekome zemlju dati ili neće. "To je postupak koji je propisan zakonom i to jako dobro u smislu natječajne dokumentacije, odabira najpovoljnijih ponuditelja i moraju ispunjavati te zakonske pretpostavke", upozorava dr. Mičević. 


Tagovi

Državno zemljište Općina Okučani Aca Vidaković Blaženka Mičević


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]