Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 11.03.2022. 10:15
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija zaustavlja dva pogona, kako teče proizvodnja i isporuka gnojiva?

Iz Petrokemije kažu da su proizveli dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe.

Foto: Facebook/Petrokemija d.d. Kutina
  • 3.694
  • 183
  • 0

Poskupljenje plina snažno utječe na sektor proizvodnje mineralnih gnojiva u EU kako s aspekta značajnih povećanja troškova proizvodnje i posljedično smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, tako i s aspekta ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača. Sve navedeno očekivano će utjecati na poljoprivredno - prehrambeni ciklus s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane, navode iz tvrtke Petrokemija d.d. .

No, naglašavaju, nemaju problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača, te ispunjavaju sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima. "Kompanija će u narednom razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti kako bi optimizirala proizvodnju, uz istovremeno zadovoljavanje odgovarajućih potreba prioritetnih tržišta", priopćili su. 

Sukladno navedenom, kažu da su planski krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju.

Bit će zadovoljena potražnja za sezonu u tijeku

"Nedostatak dijelova bio je pod utjecajem usporenih lanaca opskrbe i dugačkih rokova isporuke potrebnih materijala od dobavljača iz Azije", pojasnili su. Kako navode, plin je istovremeno u svega šest dana na CEGH burzi porastao sa 118 EUR/MWh (1. ožujka) na čak 251 EUR/MWh (7. ožujka).

To je, naime, zahtijevalo žurnu reakciju kako bi se spriječili nekontrolirani gubitci koji bi nastali u uvjetima proizvodnje s povijesno visokim i neodrživim troškovima plina, a imajući istovremeno u vidu da je i potražnja na tržištu značajno smanjena pod utjecajem šoka cijena.

"Petrokemija d.d. pravovremeno je prije zaustavljanja proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe, te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku", navode u priopćenju.

Kako kažu, potpuno prate svoje kupce i partnere s naručenim i odobrenim količinama te ugovorenim cijenama mineralnih gnojiva, neovisno o aktualnim utjecajima.

Dodaju da će sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva biti utvrđen plan proizvodnje za naredno razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o prethodno navedenim utjecajima iz okruženja.

Delistiranje dionica

Također, ova je tvrtka jučer priopćila da je Zagrebačka burza donijela odluku o povlačenju vrijednosnih papira – dionica Petrokemije s uvrštenja na Službenom tržištu Zagrebačke burze d.d. s danom 10. ožujka 2022.

"Ovime je završen proces pokrenut u siječnju sazivanjem Glavne skupštine. Društvo će u propisanom roku isplatiti dionice onim dioničarima koji su na Glavnoj skupštini glasali protiv Odluke o povlačenju i dostavili Zahtjev za isplatu, a sve sukladno zakonskim odredbama", pojasnili su.

Naime, dionice tvrtke i dalje se vode u središnjem depozitoriju vrijednosnih papira u SKDD. Petrokemija d.d. ima ukupno 55.028.701 dionicu nominalne vrijednosti 10 kuna.


Tagovi

Petrokemija Proizvodnja gnojiva Isporuka gnojiva Delistiranje dionica Opskrba Plin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.