Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postani poljoprivrednik
  • 07.08.2021. 09:00

Kako registrirati poljoprivredno gospodarstvo?

Koji je postupak upisa, koliko traje i koliko će vas financijski stajati te koja je razlika između kategorizacije OPG i SOPG, pojasnili su nam u APPRRR-u.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 16.921
  • 1.077
  • 1

Živimo u doba velikih kriza, brine vas egzistencija i financijska budućnost, a možda ste naslijedili djedovinu? Je li dobra ideja otvoriti poljoprivredno gospodarstvo? Kakav je postupak registracije, korak po korak, koliko traje i koliko će vas financijski stajati, provjerili smo u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Svatko tko želi postati poljoprivrednik mora osobno doći u jednu od podružnica APPRRR, ovisno o adresi prebivališta. Kako bi službenici Agencije kategorizirali  gospodarstvo potrebno je ponijeti dokumentaciju, prije svega posjedovne listove iz katastra, za zemlju koju budući poljoprivrednik ima u posjedu.

Ako nemate vlastito zemljište, možete upisati i tuđe

Prvi korak u registraciji je popunjavanje Izjave o posjedovanju poljoprivrednih resursa, temeljem koje se izračunava u koju kategoriju gospodarstva pripada.

"Ako poljoprivrednik nema u vlasništvu vlastito, mora priložiti ovjerene ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili ugovor o plodouživanju s posjednikom koji je naveden na posjedovnom listu iz Katastra“, kaže Nikola Dolački iz zagrebačke podružnice APPRRR.

Uz to, mora prethodno otvoriti žiro račun na svoje ime u bilo kojoj banci u RH. Kopiju ugovora o otvaranju žiro računa ili potvrdu banke o transakcijskom računu gdje se vidi da je on vlasnik, treba priložiti zahtjevu za registraciju OPG-a, uz 35 kuna biljega i kopiju osobne iskaznice.

Registracija poljoprivrednih gospodarstava odvija se elektronički u informacijskom sustavu APPRRR

Razlika između OPG i SOPG

"Pod poljoprivredna gospodarstva spadaju fizičke osobe, pravne osobe i obrti, a u Upisnik poljoprivrednika upisujemo sve fizičke osobe koje se bave ovom proizvodnjom, dok u Upisnik OPG-ova one koji se uz proizvodnju mogu baviti i dopunskom djelatnošću“, kaže Vladimir Vrhovec, voditelj podružnice u APPRRR.

Naime, Zakon o poljoprivredi definira OPG kao organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji. U OPG može biti upisana prerada i ostale dopunske djelatnosti, poput proizvodnje suvenira, alata, ugostiteljske, turističke i slične usluge.

Istim zakonom definira se SOPG (samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo) kao fizičku osobu – poljoprivrednika koja se za osobne potrebe bavi poljoprivredom u okviru korištenja prirodnih bogatstava zemlje i prodajom odnosno zamjenom od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju.

OPG je više orijentiran tržištu, dok SOPG, kako mu i samo ime kaže, uglavnom proizvodi za vlastite potrebe, a sav višak poljoprivrednih proizvoda može slobodno prodavati na tržištu, uz zadovoljavanje i drugih zakona koji uređuju trgovinu.

Ekonomska veličina i promjena organizacijskog oblika

U koju skupinu će koje biti razvrstano, ovisi o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva (EVPG), vrijednosti koja u obzir uzima sve poljoprivredne resurse koje pojedino gospodarstvo koristi. Svi oni čija se ekonomska veličina nalazi ispod 3.000 eura svrstavaju se u kategoriju SOPG, a oni iznad tog praga u OPG. Dakle, svi novi poljoprivrednici koji osnivaju svoje gospodarstvo svrstat će se u jedan od dva spomenuta organizacijska oblika.

Vladimir Vrhovec, voditelj podružnice u APPRRR

Samoopskrbna gospodarstva mogu imati samo nositelja gospodarstva i nemaju obvezu plaćanja mirovinskog osiguranja, nego samo zdravstvenog osiguranja, dok OPG-ovi mogu imati nositelja i članove gospodarstva, a obveznici su mirovinskog i zdavstvenog osiguranja te plaćanja poreza, ističe Vrhovec. Moguća je i promjena organizacijskog oblika poljoprivrednog gospodarstva.

"Ako poljoprivrednik ima vrijednost manju od 3.000 eura, ali i dalje želi biti OPG i imati sve benefite koje s tim statusom može ostvariti, onda ima dvije opcije - može povećati ekonomsku veličinu svog gospodarstva kroz povećanje poljoprivredne površine ili kroz nabavu stoke, a druga opcija je da se upiše u Registar poreznih obveznika“. objašnjava Dolački.

Poljoprivredno gospodarstvo je otvoreno kada mu APPRRR dodijeli matični broj (MIBPG) te izda rješenje o upisu. Nakon otvaranja gospodarstva, sljedeći korak je ucrtavanje površina koje poljoprivrednik obrađuje u ARKOD, koje se također radi u Agenciji za plaćanja.

Pogledajte postupak upisa u našem video prilogu:


Tagovi

Registracija poljoprivrednog gospodarstva Razlika OPG i SOPG Upis u Upisnik poljoprivrednika Upisnik OPG-ova APPRRR


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]