Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG proizvodi
  • 10.07.2014. 16:25

Kako prodati proizvod s vlastitog OPG-a

Prodaja na veliko može se odvijati neposredno na OPG-u, na mjestima organiziranog otkupa ili na tržnicama na veliko. Drugi vid prodaje je izravna prodaja na malo, krajnjem potrošaču izvan prodavaonica!

Foto: depositphotos.com
  • 4.256
  • 182
  • 0

Prema navodina Poljoprivredne savjetodavne službe iz Solina, prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) odnosi se na prodaju na veliko, registriranim fizičkim i pravnim osobama koje neposredno otkupljuju poljoprivredne proizvode za preradu ili daljnju prodaju.

Prodaja na veliko može se odvijati neposredno na OPG-u, na mjestima organiziranog otkupa ili na tržnicama na veliko.

Drugi vid prodaje je izravna prodaja na malo, krajnjem potrošaču izvan prodavaonica (prodaja na štandovima i klupama na tržnicama na malo i izvan tržnica na malo, pokretna prodaja, prigodna prodaja na sajmovima, izložbama, izletištima, putem automata i slično) te na vlastitom gospodarstvu.

Obavezna iskaznica ili Rješenje o upisu gospodarstva!

Prilikom prodaje poljoprivrednih proizvoda nositelj i članovi OPG-a dužni su kod sebe imati Iskaznicu ili Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te druge dokaze ovisno o proizvodima koje prodaju, kao npr. rješenje o Upisniku trgovaca voćem i povrćem, Upisniku proizvođača grožđa i vina, upisu u Registar trošarinskih obveznika, upisu u fitoupisnik.

Prema Pravilniku o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu od 17. lipnja 2014., OPG je dužno voditi evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda koja najmanje treba sadržavati podatke o datumu prodaje te vrsti i količini prodanih proizvoda. Evidenciju o prodaji za prethodnu kalendarsku godinu OPG je dužno čuvati najmanje jednu godinu te je na traženje dati na uvid za to zakonom ovlaštenoj osobi.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

OPG Prodaja na veliko Izravna prodaja PSS Iskaznica Rješenje o upisu Upisnik OPG-a Tržnice Fitoupisnik Evidencija o prodaji Prodaja na sajmovima Otkup proizvoda


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.