• Lokalni razvoj
  • 29.12.2014. 07:15

Kako povezati male poljoprivredne proizvođače?

Lokalni razvoj vođen zajednicom koristi raspoložive snage poslovnog, javnog i civilnog sektora. Potaknuli su na zajednički rad načelnike, TZ, škole, poljoprivredne proizvođače, obrtnike. Pristupom odozdo sami odlučuju o problemima i potrebama zajednice.

  • 478
  • 44
  • 0

Imate li osjećaj da previše raspravljamo što treba napraviti, a nismo se spremni sami pokrenuti? U našim mjestima ima dovoljno ljudi koji mogu puno toga učiniti za svoj kraj. Trebamo se informirati, povezati i dogovoriti što želimo učiniti za našu zajednicu.

Lokalna razvojna strategija

Naše općine i gradići su daleko od naših gradskih središta. Na rubu smo županija koje ne prepoznaju naše posebnosti. Svoje potrebe i potencijale teško pronalazimo u županijskim planovima. Ali ima onih koji su se pokrenuli, povezani zajedničkom tradicijom, potrebama i vjerom u budućnost.

Vjetar u leđa dao im je i pristup LEADER-u, što je kratica razvoja ruralnog gospodarstva. Taj pristup ser pokazao tako dobar da ga je EU proširila na prigradske i gradske prostore pod nazivom CLLD, lokalni razvoj vođen zajednicom.

Povezivanje malih poljoprivrednih proizvođača

U takvom pristupu koriste se raspoložive snage poslovnog, javnog i civilnog sektora. Potaknulo se na suradnju mnoge koji inače ne bi zajedno radili. Gradonačelnici, turističke zajednice, škole, različita društva i udruge. Pridružili su se njima i poljoprivredni proizvođači, obrtnici i poduzetnici. Osnaživanjem dijaloga i suradnje osnovane su Lokalne akcijske grupe (LAG). Oslanjaju se na pristup odozdo u kojem sami odlučuju o problemima, potrebama i potencijalima zajednice, odredili su ono što je važno te ohrabruju razvojne inicijative. Stvorena je i lokalna razvojna strategija. U videu ispod saznajte više.


Tagovi

LAG LEADER Lokalna akcijaska grupa Lokalni razvoj Razvoj ruralnog gospoarstva Potencijal CLLD EU Lokalna razvojna strategija Informiranje Tradicija


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Panjevi su povađeni, dio terena se ravna i nasipava a drugi dio će za vikend biti potanjuran nakon o... Pročitaj cijelu bilješku »