Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvješće EK
  • 11.10.2021. 18:00

Kako poljoprivreda EU podnosi rast cijena sirovina?

Izvješće Europske Komisije o kratkoročnim izgledima za jesen 2021. nudi detaljan pregled za svaki poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 818
  • 90
  • 0

Europska Komisija je objavila Izvješće o kratkoročnim izgledima za jesen 2021. koje nudi detaljan pregled najnovijih trendova i budućih izgleda za svaki poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Ključni podatak je da su nakon oporavka gospodarstva Europske unije, SAD-a i Kine, cijene sirovina značajno porasle. Konkretno, one za energente su u razdoblju od prosinca 2019. do rujna 2021. "otišle gore" za 38 posto što ima značajan utjecaj na cijene gnojiva koje su u tom razdoblju skočile za čak 78 posto. Nadalje, širenje koronavirusa osobito u Aziji utječe na lance opskrbe diljem svijeta, pojačavajući napetost na tržištu.

Ipak, s pozitivnim izgledima i visokim otkupnim cijenama ove godine, proizvođači ratarskih kultura u EU trebali bi moći ublažiti veće troškove.

Raste proizvodnja žitarica

Proizvodnja žitarica je na razini EU u porastu, s projekcijom od 294,8 milijuna tona za sezonu 2021./22. To je povećanje od pet posto u odnosu na lani. Rast je uglavnom podržan većom proizvodnjom pšenice koja se procjenjuje na 131 milijuna tona, što je 11,9 posto više nego prošle godine.

S visokim cijenama i povoljnim uvjetima za pašnjački uzgoj predviđa se da će upotreba žitarica za stočnu hranu biti stabilna i iznositi 162,2 mil. t. Proizvodnja uljarica se oporavila od prošlogodišnje i dosegla količinu od 30,4 milijuna tona. To je povećanje od 10 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Što se tiče šećerne repe, prognozira se urod od 75,1 tona po hektaru, a proizvodnja bi mogla doseći 113 mil. t., što je povećanje od 13,6 posto u odnosu na proteklu sezonu. U porastu je cijena šećera pa je tako u srpnju prvi puta zabilježena ona od 400 eura po toni, što nije bio slučaj od 2017. godine.

Međutim, proizvodnja ječma u EU je revidirana prema dolje za četiri posto na 52,4 milijuna tona. Rezultat toga je niža proizvodnja u Španjolskoj, Danskoj i Poljskoj. Izgledi za kukuruz ostaju pozitivni, osobito u Francuskoj, Rumunjskoj i Poljskoj s predviđenim prinosima od 68,8 mil. t.

Veća proizvodnja jabuka će rušiti cijene?

Očekuje se da će proizvodnja maslinovog ulja 2021./22. ostati stabilna i iznositi dva milijuna tona, što je ista razina kao sezonu prije. Očekivano dobru godinu omelo je vruće i sušno ljeto u nekim proizvođačkim zemljama. Međutim, predviđeno je da će uvoz porasti u spomenutom razdoblju na 860 tisuća tona.

Proizvodnja jabuka značajno će se povećati ove godine za 10 posto na razini EU i dosegnuti 12,5 milijuna tona. To povećanje uglavnom dolazi iz Poljske zbog povećane površine pod nasadima ovog voća i povoljnim vremenskim uvjetima. Ovo će zasigurno pritisnuti cijene, ali će potrošnja i dalje ostati velika.

Nadalje, očekuje se pad proizvodnje naranča u EU i to od tri posto. Tako će ona doseći 6,4 milijuna tona, a niže proizvedene količine rezultat su nepovoljnih vremenskih uvjeta u Italiji. Što se tiče potrošnje, ona će ostati visoka, a ove bi se godine moglo pojesti više ovog svježeg voća nego što će otići u preradu za sokove.

Krizne situacije u stočarstvu

Situacija na tržištu životinjskih proizvoda je mješovita. Cijene u goveđem, peradarskom i mliječnom sektoru su uglavnom dobre, stoji u izvješću. Međutim, s rastom onih za stočnu hranu i inputa, proizvođačke bi se marže mogle smanjiti. Velike farme muznih krava i goveda trebale bi imati koristi od dobre dostupnosti trave ove godine.

Predviđa se da će prikupljanje mlijeka u EU porasti za 0,3 posto u 2021. u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, očekuje se smanjenje mliječnog stada za 0,9 posto. Međutim, to bi se moglo nadoknaditi rastom prinosa, za 1,3 posto.

Trenutno je sir i dalje najzastupljeniji proizvod u preradi mlijeka, podržan rastom izvoza. Sveukupno, njegov izvoz iz EU-a mogao bi se povećati za četiri posto do kraja ove godine. Međutim, procjenjuje se da će se domaća upotreba povećati samo za 0,5 posto. Što se tiče maslaca, očekuje se da će proizvodnja u EU ostati stabilna 2021., što je samo 0,1 posto više u odnosu na 2020. Potrošnja bi mogla rasti slično kao i za sir, za oko 0,6 posto.

Očekuje se da će se ona za govedinu u EU umjereno smanjiti, za 0,5 posto u 2021. To je uglavnom posljedica smanjenja stada ovih životinja, zajedno s manjom potražnjom u uslužnim djelatnostima. Izvoz na tržišta velikih vrijednosti kao što su Japan, Norveška i Hong-Kong raste, što bi trebalo dovesti do ukupnog porasta izvoza govedine od 2021.

Tržište svinjskog mesa u EU suočava se s poteškoćama, sa značajnim rastom proizvodnje od 4,1 posto u prvoj polovici 2021. godine, u kombinaciji s usporavanjem potražnje. To je dovelo do pada cijena, pri čemu su proizvođači suočeni s visokim troškovima. Međutim, očekuje se usporavanje povećanja proizvodnje, s ovogodišnjim rastom od 1,7 posto.

Sektor peradarstva također prolazi kroz izazovnu situaciju, s trajnim posljedicama uslijed prisustva ptičje gripe, smanjene potražnje u ugostiteljskom sektoru i visokih troškova hrane. Očekuje se da će se proizvodnja smanjiti za 0,9 posto u 2021. Istovremeno, izvoz iz EU će biti pod utjecajem zabrana povezanih s influencom ptica, što će rezultirati padom od 5 posto u 2021. godini.

Ovčje i kozje meso se suočava s nedostatkom opskrbe na razini EU i na globalnoj razini, što dovodi do visokih cijena. Predviđa se da će se proizvodnja povećati za 1,3 posto do 2021. U smislu trgovine, visoke cijene kao i nedostatak ponude zadržavaju proizvode unutar granica Unije.


Tagovi

Izvješće Europska unija Europska Komisija Proizvodnja Kratkoročni izgledi Ratarstvo Voćarstvo Stočarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]