Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje tla
  • 05.03.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako poboljšati kvalitetu i zdravlje tla?

Informacije o tome kako poboljšati kvalitetu i zdravlje tla, kojim ga postupcima obogatiti i kako najbolje iskoristiti poljoprivredni i ostali organski otpad, svi zainteresirani mogli su saznati na seminaru Zdravlje tla.

Foto: Jumpstory
  • 935
  • 93
  • 0

Zdravlje tla važno je ne samo za profesionalce koji od toga žive, već i za sve amatere i zaljubljenike u vrtove i sadnje. Informacije o tome kako poboljšati njegovu kvalitetu i zdravlje, kojim ga postupcima obogatiti i kako najbolje iskoristiti poljoprivredni i ostali organski otpad, svi zainteresirani mogli su saznati na seminaru Zdravlje tla, održanom prošli mjesec. 

Kako budući ZPP želi zaštititi tlo održivom uporabom?

Do narušavanja dolazi zbog prekopavanja i oranja što dovodi do degradacije i erozije. Danas je gubitak njegovog površinskog sloja 10 do 40 puta brži nego što se ono prirodno uspije obnoviti.

"Nekakve tradicionalne tehnike obrade tla su problematične zbog više razloga. Prvenstveno je to zbog oksidacije ugljika kojeg sve više nedostaje u tlu, a sve ga više ima u atmosferi pa je nekako ideja da kroz povećanje mikrobiološke aktivnosti pospješimo proizvodnju, odnosno fotosintezu i da zapravo kroz taj simbiotski odnos između mikroorganizama i biljaka vratimo višak ugljika nazad u tlo“, pojasnila je za osječku televiziju predavačica na seminaru dipl.ing. Cvijeta Biščević.

Kako napraviti kompost u vlastitom vrtu?

U poljoprivredi sve se više priča i o kompostiranju koje je jako važno i donosi niz koristi. "Malo je porazno reći da se u Hrvatskoj obrađuje samo 1% prikupljenog otpada. Mi smo tek sada ušli u fazu edukacije šire javnosti i primjenu tehnika na kućnom pragu, a rezultati će biti vidljivi tek za nekih 4 do 5 godina“, rekla je Cvijeta.

Seminar je bio namijenjen svima koji se bave vrtlarstvom i poljoprivredom, a osim same prezentacije mogli su se vidjeti i primjeri uzorka šumskog tla i kompostiranja. 

Više o edukaciji možete vidjeti ovdje:


Tagovi

Kvaliteta tla Zdravlje tla Oksidacija ugljika Mikroorganizmi Kompostiranje Vrtlarstvo Poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!