Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Faktoring
  • 19.10.2015. 12:30

Kako najbrže naplatiti svoju proizvodnju?

Faktoring omogućuje da poljoprivrednik po isporučenom računu ostvari naplatu svojih potraživanja u iznosu od 90 do 100 posto u roku tri do pet dana.

  • 1.026
  • 115
  • 0

Polako se bliži kraj godine, a samim time i kraj radova u poljoprivredi za ovu godinu. Ratari pripremaju novu sjetvu, dok voćari i vinogradari zbrajaju zaradu ili gubitke u protekloj godini. Voće je isporučeno, kupci zadovoljni i još se samo čeka realizacija uplata na račune i ubiranje plodova našega rada.

Kada kažem našega, govorim o perspektivi svih nas poljoprivrednika. No, uvod zvuči idilično, pravi problemi tek kreću. Berba se završila i sada se čekaju novci. Svatko se u pravilu kroz godinu snalazio na svoj način i sada je vrijeme za naplatu dugova, kojih je u poljoprivredi poprilično.

Svi čekamo sredstva kako bi pokrili troškove proizvodnje

Naime financirala se rezidba, financirala su se i tretiranja, bilo je tu i repromaterijala, ali i troškova berbe i isporuke. I što sada? Sada svi čekamo sredstva kako bismo i pokrili troškove proizvodnje, a obzirom na cijene, možda i nešto i zaradili. Nije tajna da su cijene voća i povrća u Hrvatskoj daleko ispod onih koje bi omogućili poslovanje s nulom. Naravno, troškove smo možda i pokrili, ali uz kredite smo svoj rad teško namirili ili ga nismo niti računali, što je kod većine slučaj.

Naplatiti potraživanja pomoću faktoringa

No, vratimo se na temu. A tema je kako pomoći poljoprivrednicima da prebrode dane valuta koje se često od strane kupaca i produžuju za po nekoliko mjeseci. U pravilu je poljoprivrednik nezaštićen i to je bila tema našeg razgovora s gospodinom Matom Marićem, vlasnikom firme Adriatic Zagreb Factoring d.o.o. iz Zagreba. Naime moja želja kao autora ovog članka bila je približiti jedan od modela naplate svojih potraživanja odmah i sada bez iščekivanja 60, 90 ili 120 i više dana. Model o kojemu ovdje govorimo je faktoring i dobro je poznat svima koji vode svoje tvrtke, ali i OPG-e u zemljama zapadne Europe.

Najveći problem je naplata potraživanja

Kako je najveći problem poljoprivrede naplata potraživanja i taj period povrata investicije koju smo kroz godinu uložili u svoj proizvod, potrebno je osmisliti model i način kako pomoći poljoprivrednicima da brže i lakše dođu do sredstava, ali i sigurnije prodaju svoje proizvode. I tu se model faktoringa savršeno uklopio. Za potrebe domaće poljoprivredne proizvodnje predlaže se nekoliko modela faktoringa.

Kratkoročno financiranje i ostvarivanje naplate

Kako ne bismo ulazili preduboko, dovoljno je objasniti što je faktoring te objasniti procedure njegova funkcioniranja. Faktoring je oblik kratkoročnog financiranja temeljenog na prodaji trgovinskih dugova jedne strane drugoj, uz sniženu cijenu, odnosno faktoring je model koji omogućuje da poljoprivrednik po isporučenom računu ostvari naplatu svojih potraživanja u iznosu od 90 do 100% u roku tri do pet dana uz određenu naknadu te preostalih 0 do 10% nakon što kupac uplati traženo potraživanje faktoring kući uz unaprijed određene uvjete predviđene ugovorom. Pišući ovaj članak, usmjerili smo svoja razmišljanja te osmislili modele kojima bi obuhvatili i poslovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Model A: model koji obuhvaća nove kupce OPG-a

U prvoj fazi Novi kupac OPG-a, faktoring kući ustupa potraživanje koje ima prema svom kupcu i za isto faktoring kući dostavlja kopiju fakture i ostale dokumente kojima također dokazuje postojanje potraživanja prema dužniku. Nakon toga, faktoring kuća i novi kupac OPG-a sklapaju Ugovor o otkupu potraživanja te dodatno sa kupcem Ugovore o cesiji. OPG, novi kupac OPG-a i faktoring kuća potpisuju Ugovor o Asignaciji te se faktoring kuća obvezuje u roku od 3 radna dana od ustupanja potraživanja temeljem potpisane ugovorne dokumentacije isplatiti na račun OPG-a 90-100% vrijednosti fakture. Sve troškove faktoringa snosi Novi kupac. Nakon naplate fakture, faktoring kuća isplaćuje razliku sredstava OPG-u u visini 0 do 10%. U drugoj Fazi OPG, a nakon uplate od strane kuće, isporučuje robu Novom kupcu OPG-a

Model B: model koji obuhvaća postojeće kupce OPG-a

OPG proda i isporuči robu svom postojećem kupcu i ispostavi mu fakturu, zatim ustupa potraživanje faktoring kući uz kopiju fakture i ostale dokumente kojima dokazuje postojanje potraživanja. Faktoring kuća izvještava kupca (dužnika OPG-a) o ustupljenom potraživanju i kupac potpisuje Ugovor o cesiji. Faktoring kuća u roku od 3 radna dana od ustupanja potraživanja temeljem potpisane ugovorne dokumentacije isplaćuje na račun OPG-a 90-100% vrijednosti fakture, opet sve troškove faktoringa snosi postojeći kupac OPG-a. Po dospijeću potraživanja kupac plaća fakturu na račun kuće, a nakon naplate fakture kuća isplaćuje razliku sredstava OPG-u u visini 0 do 10%

Model C: Dobavljački faktoring, Obrnuti faktoring ili financiranje proizvodnje

Dobavljač proda i isporuči robu OPG-u i ispostavi mu fakturu. OPG podnosi faktoring kući Zahtjev za obrnutim faktoringom i dostavlja mu fakturu kao osnovu potraživanja. Faktoring kuća šalje Dobavljaču radi utvrđivanja postojanosti potraživanja Autorizaciju kojom se utvrđuje ustupljeni iznos, nakon čega dobavljač utvrđuje postojanost potraživanja sukladno dostavljenoj autorizaciji, dostavlja kući ovjerenu autorizaciju te na temelju ovjerene autorizacije kuća izrađuje ugovornu dokumentaciju. U roku od 3 radna dana od potpisane ugovorne dokumentacije, kuća u Obrnutom faktoringu isplaćuje na račun Dobavljača 100% vrijednosti ugovora, a OPG-u ispostavlja račun za trošak faktoringa. OPG po dospijeću plaća u korist računa kuće.

Bitno je znati da faktoring kuće na ovaj način pomažu financirati proizvodnju te pomažu proizvođačima provjeriti pouzdanost novih kupaca te uputiti proizvođača da se eventualno ne upušta u odnose sa stranama koje niti nemaju namjeru u budućnosti platiti isporučene proizvode.


Tagovi

Faktoring Zelena plaćanja Realizacija uplate Troškovi proizvodnje Troškovi berbe Potraživanje Repromaterijal. Rezidba Isporuka Ubiranje plodova Naplata dugova Mato Marić Adriatic Zagreb Factoring OPG Povrat investicije Sigurnija prodaja Asi


Autor

Josip Rajnović

Više [+]

Josip je ekonomski stručnjak sa znanstvenom podlogom, ali i iskustvom u poljoprivredi. Odlučio je po prvi puta svoje znanje prenijeti i u virtualu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]