Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 13.12.2022. 10:30

Kako do upisa zemljišta u ARKOD? Pravilnik o evidenciji uporabe pušten u javnu raspravu

Prijedlogom pravilnika produljuje se rok poljoprivrednicima za dostavu dokaza o vlasništvu ili posjedu zemljišta ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 4.934
  • 307
  • 0

U javno je savjetovanje pušten prijedlog pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. U odnosu na važeći za zemljište koje je već upisano u ARKOD, a nije u vlasništvu Republike Hrvatske produljuje se rok poljoprivrednicima za dostavu dokaza o vlasništvu ili posjedu ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, do 31. prosinca 2023. godine.

Cilj je, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, osigurati da poljoprivredne površine koje i koriste u proizvodne svrhe i održavaju ih u dobrom poljoprivrednom i okolišnom stanju ostanu evidentirane u ARKOD sustavu unatoč brojnim specifičnim problemima vezanima uz dugogodišnje neriješene imovinsko-pravne odnose.

Agro GTF mobilna aplikacija

Prijedlogom Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta uvodi se primjena mobilne aplikacije Agro GTF pomoću koje poljoprivrednici mogu geotagiranim fotografijama dokazati obavljanje poljoprivredne aktivnosti na ARKOD parcelama. U slučaju upisa suvlasničkog dijela i određivanja granica tih parcela propisuje se korištenje metoda fotointerpretacije površine poljoprivrednog zemljišta na DOF-u i ostalih prostornih podataka.

Također se propisuje postupanje kada su fotointerpretacijom utvrđene granice obrade različite od stanja u dokumentaciji o vlasništvu ili posjedu. Jasnije se propisuje primjena koeficijenta prihvatljivosti kod upisa pašnjaka i krških pašnjaka u ARKOD s obzirom na zastupljenost neprihvatljivih površina te da je promjena dodijeljenog koeficijenta prihvatljivosti moguća temeljem rezultata kontrole na terenu i brze terenske provjere.

Obrađujete li privatno zemljište "bez papira", riješite to ili vas brišu iz ARKOD-a

Kako stoji u pravilniku, evidentiraju se sve parcele s površinom jednakom ili većom od 0,05 ha. Također, i one pod staklenicima/plastenicima, vinogradima i iskrčenim vinogradima s površinom jednakom ili većom od 0,005 ha. Međutim, stoji da ARKOD parcela isključuje sljedeće neprihvatljive elemente: nepoljoprivredne površine veće od 100 m², građevinske i infrastrukturne objekte te homogene cjeline dendrološke vegetacije i/ili stijene veće od 500 m² u slučaju pašnjaka i krških pašnjaka.

Kod šifre vrste uporabe zemljišta 422 Voćnjak, u definiciju intenzivnih voćnjaka uvodi se minimalno propisani sklop stabala u skladu s Tehnološkim smjernicama za voćare korisnike proizvodno vezane potpore, a u definiciju ekstenzivnih voćnjaka gustoća nasada s propisanim minimalnim i maksimalnim brojem stabala po hektaru.

Promjene kod rasadnika i voćnjaka

Također se u šifri uporabe 450 Rasadnik omogućuje upis poljoprivrednog zemljišta zasađenog drvenastim biljkama voćnih vrsta za proizvodnju podloga i plemki, a u skladu sa Zakonom kojim se uređuje proizvodnja, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala određenih skupina bilja.

U definiciju intenzivnih voćnjaka uvodi se minimalno propisani sklop stabala u skladu s Tehnološkim smjernicama za voćare korisnike proizvodno vezane potpore, a u definiciju ekstenzivnih voćnjaka gustoća nasada s propisanim minimalnim i maksimalnim brojem stabala po hektaru.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 21.12.2022., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Poljoprivredno zemljište ARKOD Ministarstvo poljoprivrede Prijedlog pravilnika Evidencija uporabe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024