Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 29.05.2023. 15:00

Kako će se kretati cijene gnojiva na globalnoj razini?

Analitičari očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupnja, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga cijene ostati niske, ovisi o globalnoj potražnji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.753
  • 203
  • 0

Prema analizi tržišta koju je provela nizozemska investicijska banka Rabobank, cijene gnojiva bi diljem svijeta trebale ostati niske do 2024. pa čak i kasnije, posebno za fosfate i potašu.

Prema izvješću kojega su objavili 25. svibnja, razlozi za ovakav trend su veća ponuda na tržištu s jedne, a slabija potražnja s druge strane, prenosi Agrarheute

Očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupnja, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga ostati cijene, ovisi o globalnoj potražnji. Smatraju da će razina kakva je bila prije ruske invazije na Ukrajinu, biti dostignuta tek za dvije do tri godine. 

Dušična ovise o nafti i plinu

Kada je riječ o dušičnim gnojivima, u Rabobanku podsjećaju da one ovise o promjenjivim cijenama nafte i plina. Pretpostavljaju da će za ureu tijekom 2023. ostati na sadašnjoj razini, a ponovo značajno porasti u 2024. No, druga istraživanja pokazuju da to ovisi o tome hoće li Rusija dodatno smanjiti isporuke plina Europi tijekom godine. 

Fosfatna su gnojiva, prema ovim analitičarima još uvijek znatno skuplja od dugogodišnjeg trenda. Unatoč slabijoj potražnji, cijene su ostale na višim razinama dijelom zbog smanjenog kineskog izvoza. Njihova domaća potrošnja izlazi iz vrhunca sezone te se očekuje veći izvoz iz te zemlje na globalno tržište, a samim tim i pad cijena.  

Silazni trend za kalijeva gnojiva

Kada je riječ o kalijevim, potražnja je i dalje slaba diljem svijeta. Iako su Brazil i Indija posljednjih mjeseci kupili veće količine, to nije zaustavilo globalni pad cijena. Ponuda je i dalje velika, a ima i znakova da se roba iz Bjelorusije vraća na svjetsko tržište unatoč europskim i američkim sankcijama. Ako se ovakav trend nastavi, nastavit će padati i cijene kalijevih gnojiva.


Tagovi

Cijene gnojiva Globalna potražnja Tržište gnojiva Dušična gnojiva Kalijeva gnojiva Fosfatna gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad bi sami ručno radili odjeću od lana, brzo bi odustali jer sam proces traje mjesecima. Obrada lana #RuralFoto #Proizvodnja