Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokumentarac Pavla Balenovića
  • 14.07.2018. 10:30

Kad je imao samo pet godina, Luka Modrić čuvao ovce i koze po vrletima Velebita

Dječačića kako suvereno čuva blago prkoseći buri i divljim zvijerima kamerom je ovjekovječio Pavle Balenović u dokumentarcu BBC-a “Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića”

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 7.220
  • 638
  • 0

Još kao petgodišnji dječačić Luka Modrić čuvao je ovce i koze po vrletima Velebita. Dječačića kako suvereno čuva blago prkoseći buri i divljim zvijerima svojom kamerom je ovjekovječio Pavle Balenović, nekadašnji svirač  bendža u bendu “Plava trava zaborava”. Balenović koji se isticao i kao filmski kaskader filmski kaskader, posvetio se  proučavanju Velebita i njegova životinjskog svijeta, osobito vukova.

Posvojio je i štene vuka od seljaka u Gračacu pa kad je vidio da vučić neće preživjeti u Zagrebu vratio ga na Velebit. Pravio mu je društvo dok je Balenović  lutajući velebitskim prostranstvima snimao kadrove za sagu o čovjeku i vuku koju je poslije ekranizirao engleski BBC u dokumentarcu “Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića”. Zanimljivo je da je Balenović film najprije ponudio Hrvatskoj televiziji, koja ga je odbila, a nakon što ga je otkupio BBC te potom čak 44.000 televizijskih kuća diljem svijeta, od britanske televizije ga je konačno otkupio i HRT.

Posljednjih dana, dok vatreni na čelu s kapetanom Modrićem pobjeđuju “sve živo” na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, uoči finalne utakmice s Francuskom za titulu svjetskog prvaka film se “filmskom brzinom” širi društvenim mrežama, a Balenović se prisjeća kako se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom, ocem našeg kapetana Luke Modrića kojeg je 1990. godine i snimio kao dječačića kako goni koze i ovce  u tor u sklopu njihove obiteljske kuće koja je zapaljena tijekom Domovinskog rata.

“Luka Modrić, koji je najranije djetinjstvo proveo u staništu vukova i sve mlađe generacije nakon njega, moraju biti ponosni na tu činjenicu. A ponosna Lika počašćena je imenom koje je dobila upravo po vuku, tom veličanstvenom stvorenju čiji je dom i prirodno stanište uvijek bila. (Grčki - liekos / lyk znači - vuk)”, podsjeća i poručuje Pavle Balenović.

Film  u trajanju od 2,30 minuta možete vidjeti  OVDJE.

Izvor: Tportal


Tagovi

Luka Modrić Dokumentarac Pavle Balenović Svjetsko nogometno prvenstvo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]