Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni inkubator
  • 28.02.2022. 12:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Juričan: Uzgoj hrane je naš sljedeći veliki izazov, odgovor je i urbano vrtlarstvo

Novoosnovana udruga Zeleni inkubator iza koje stoje Dario Juričan, Andreja Čoh i Saša Paparella i koja je stručnu pomoć dobila od Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te osječkog FAZOS-a, najavila je radionice o urbanom vrtlarstvu.

Foto: Marinko Petković
  • 385
  • 173
  • 0

Nova udruga Zeleni inkubator, iza koje stoje redatelj i aktivist Dario Juričan, urbana vrtlarica Andreja Čoh i scenarist Saša Paparella, a koja će se baviti edukacijom javnosti o modernim načinima uzgoja hrane te priprema i snimanje dokumentarnog filma pod nazivom "Pojesti", predstavljena je u Zagrebu.

"Udruga je nastala s ciljem promicanja održivog razvoja te svih aspekata zelenih inovacija i novih tehnologija na polju suvremene proizvodnje hrane", kazao je Juričan, koji je zajedno s Paparellom zadnjih godinu dana radio na istraživanju i prikupljanju materijala, te su za potrebe Zelenog inkubatora potražili stručnu pomoć na Agronomskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. 

Prototip inkubatora za kućni uzgoj začinskog bilja

Prema njegovim riječima, na istraživačkom putu za novi dokumentarni film, koji će biti, kako kaže, odmak od politike i bez njegovih performansa, uvidjeli su da postoji potreba za inkubatorom koji bi građanima bio izvor edukacije i informacija te su se javili na natječaj za gradski vrt na zagrebačkoj Savici. Andreja Čoh će ondje besplatno educirati djecu o urbanom vrtlarstvu, a najavili su i skoro održavanje radionica pod nazivom Jestivi balkon.

Kako se čulo, Čoh je bila sudionica HRT-ove serije Gradionica vrtova, a u ovim radionicama je cilj da urbana sredina dobije potrebno znanje da može samostalno uzgajati hranu i u svojim stanovima. Radionice obrađuju četiri tematske cjeline: planiranje kućnog vrta, uzgajanje presadnica, kućno kompostiranje, te uzgoj jagoda i začinskih biljaka na balkonu ili na prozorskoj dasci.

Osim u vrtu, uzgoj bilja moguć je na balkonu ili na prozorskoj dasci

Juričan je kazao da će se Zeleni inkubator baviti ekološkim uzgojem hrane korištenjem modernih tehnologija, a s ciljem očuvanja okoliša te to praktično pokazati kroz brojne edukativne i interaktivne radionice koje su osmislili u udruzi. Osim toga, do kraja godine, najavili su, predstavljanje kućnog uzgoja začinskog bilja i povrća. Jedan takav, postavljen nasred uredskog stola i već krasi prostor udruge.  

U proizvodnji hrane događaju se znakovite stvari 

U udruzi drže da se na polju proizvodnje hrane, čija će cijena u budućnosti samo rasti, događaju velike i znakovite stvari, bilo da se radi o uvođenju kukaca u prehranu i u EU, mesu iz matičnih stanica, što već rade startup-ovi u Izraelu i Španjolskoj ili se prikloniti kloniranju. No, hamburger od kukaca koštao bi čak 120 kuna, ali bi uvođenjem masovne proizvodnje, kao i umjetnog mesa, njegova cijena trebala pasti.   

Paparella je kazao da će već 2050. godine na zemlji živjeti devet milijardi ljudi koje će trebati prehraniti, a globalnim zatopljenjem, odnosno povećanjem temperature za četiri stupnja, nestalo bi pola svjetskih farmi. On drži da je već sada problematičan hidroponski uzgoj rajčica, kao i uzgoj ribe u marikulturi, dok bi ona iz prirodnog uzgoja, puna žive, uskoro mogla nestati.

S druge strane, kaže, vode i poljoprivednog tla, zbog njegovog pretvaranja u građevinsko zemljište, odnosno ubrzane industrijalizacije na Dalekom istoku, ima sve manje na globalnoj razini za proizvodnju hrane. 

Na kraju je Juričan predstavio trailer novog filma "Pojesti", koji će svjetlo dana ugledati za dvije godine, a cilj je, kaže, otići i korak dalje, u biodinamičko pčelarstvo.


Fotoprilog


Tagovi

Zeleni inkubator Dario Juričan Andreja Čoh Saša Paparella Uzgoj biljaka Urbani uzgoj Proizvodnja hrane


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!