Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 30.08.2022. 10:30
  • Srebrenik

Jeste li čuli za eko ražanj - štedi energiju, a pečenje hrskavo tri dana?

Abdulah Smajlović za sebe kaže da je inovator iz polja mehanizacije, ekologije i poljoprivrede. Izumio je eko ražanj - koji peče bez dima i pepela.

Foto: Vedran Stapić
  • 783
  • 79
  • 0

Pečenje mesa na ražnju starije je od bilo koje posude, suglasni su arheolozi i povjesničari u svojim istraživanjima. A, ovaj način pripreme hrane, duboko je ukorijenjen u balkansku tradiciju, uglavnom vezanu uz posebne prigode.  

Okrenuti ga, skoro u pravilu, znači i ustati rano, spremiti drva, ugljen... i računajte oko tri sata pečenja. Mnogi će reći – sve za gušt. No, onima koji i nisu ljubitelji popratnog dima i pepela, ili bi radije uštedjeli energiju, ali i vrijeme, inovacija Abdulaha Smajlovića sigurno je primamljiva.  

Različiti kapaciteti

Ovaj Srebrničanin je osmislio eko ražanj i za sebe kaže da je inovator iz polja mehanizacije, ekologije i poljoprivrede.

"Eko ražanj peče janjce, prasce i piliće, što hoćete. Nema prašine, nema pepele, nema dima. Prilikom gorenja izdvaja se plin koji oplahuje ono što se peče. Stvara hrskavu strukturu kožice tako da i hladna, treći dan je hrskava", tvrdi Smajlović.

Unutar ove inovacije su slivnici, koji olakšavaju čišćenje poslije svakog turnusa. Kaže dovoljno je sprejem za odmašćivanje poprskati i isprati, možete šlaufom i bilo čime. Ispod je napravljena instalacija za priključak na kanalizaciju. Eko ražanj, kako navodi njegov izumitelj, kupuju restorani u Njemačkoj, Švicarskoj te u BiH. 

"Na tržište sam izašao davno, prije jedno 4-5 godina. Radimo različite kapacitete od jednog, dva, četiri i šest ražnjeva", dodaje. 

Ovaj koji nam predstavlja namijenjen je za dva ražnja, istovremeno, kaže, ispeče dva janjeta po 18 kila s pet kilograma briketiranog drvenog ugljena, ili sa sedam običnog. 

"Pet kilograma ugljena vam treba za jedan ili dva ražnja, jer je isti gabaritni prostor samo što je ova šipka viša za 25 centimetara", pojašnjava prezentirajući svoj izum te dalje navodi da se "četiri ražnja ispeku s 10 kg ugljena, a šest s 12 kg". 

Domaći proizvod

Radi preciznije procjene, kaže da su za pečenje jednog praseta od 25 – 30 kg, potrebna dva kilograma ugljena, odnosno po janjetu su troškovi pet maraka svi – ugljen i struja. Redovna cijena za izloženi eko ražanj je 6.000 eura (11.734 KM), na sajmovima daje popust i zaokruži cijenu na 11.000 maraka. Sve je napravljeno od inoksa, a izolacija je kamena vuna.

"Sve su prirodni materijali, stroj je težak 482 kilograma i sve se pravi u Srebreniku. Isporučujemo je za 15 do 20 dana od narudžbe", zaključuje Abdulah predstavljajući ovaj domaći bh. proizvod. 


Tagovi

Eko ražanj Inovacije Abdulah Smajlović Hrskavo pečenje Restorani Cijena ražnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Družimo se svaki dan :)